Companii

Unu din zece români speră într-o îmbunătăţire a situaţiei financiare

Autor: Cristina Rosca

11.11.2010, 23:05 23

Doar unu din zece români speră într-oîmbunătăţire a situaţiei financiare în 2011, însă cei mai mulţirămân în continuare pesimişti, potrivit studiului Barometrul deîncredere a consumatorului realizat de compania de cercetare depiaţă GfK.

Astfel, 33% dintre români nu se aşteaptă la schimbări, în timpce peste jumătate dintre cei chestionaţi spun că prevăd oînrăutăţire. Totuşi se poate remarca o tendinţă pozitivă faţă delunile iunie şi iulie când pesimismul românilor se afla la cotemaxime, aproape două treimi declarând la acel moment că estimează oînăsprire a perspectivelor lor financiare în următorul an.

Iulie a fost cea mai "neagră" lună a acestui an din punctul devedere al încrederii în situaţia financiară proprie. Atunci,aproape 75% dintre români afirmau că situaţia lor s-a înrăutăţitcomparativ cu anul anterior. În septembrie şi octombrie au apărutprimele semne de optimism. Doar şapte din zece români continuau săcreadă acest lucru.

Pesimismul manifestat de subiecţi în ceea ce priveşte situaţiafinanciară reapare atunci când este vorba de stabilitatea loculuide muncă. În primele două luni de toamnă, 83% dintre ceiintervievaţi cred că rata şomajului va continua trendul ascendent,în timp ce doar 5% sunt optimişti.

În ceea ce priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi ceaviitoare, declaraţiile sunt cele mai pesimiste din ultimele 12luni. Circa 77% dintre români se aşteaptă la o majorare apreţurilor în 2011, în timp ce 83% au resimţit în ultimul an ocreştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. Numărul celoroptimişti s-a redus semnificativ, astfel încât doar 0,6% dintre ceiintervievaţi mai cred că este posibilă o scădere a preţurilor înviitorul apropiat.

În aceste condiţii, majoritatea subiecţilor, peste 80%, audeclarat că nu se gândesc să economisească nici anul viitor.

Peste jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu săîşi acopere cheltuielile curente, iar aproape un sfert recunosc căau datorii. Procentul datornicilor este cel mai mare din ultimiişapte ani.

În ceea ce priveşte starea generală a economiei, 33% dintresubiecţi sunt optimişti. Mult mai mulţi (88%) recunosc însă că sepoate observa un regres în ultimul an.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere aConsumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizatlunar de GfK România, companie de cercetare de piaţă cu afaceri de7,8 mil. euro în 2009, în scădere de la 9 mil. euro.

Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstăde 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoaneintervievate în fiecare lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO