Companii

Unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din industria petrolului a fost înmormântat luni. El era şi proprietarul Palatului Ştirbei

 Unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din industria petrolului a fost înmormântat astăzi. El era şi proprietarul Palatului Ştirbei

Ovidiu Popescu

Autor: Cristian Hostiuc, Cristi Moga

18.07.2011, 19:49 6397

Ovidiu Popescu, unul dintre ceimai cunoscuţi oameni din industria petrolului, al cărui nume seleagă de Petrolexportimport, a fost înmormântat astăzi, luni, înţară, după ce a murit acum zece zile în Statele Unite.

El a murit de cancer, fiinddiagnosticat cu această boală acum un an. În ultimii ani numele luia fost legat de Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din Bucureştipe care dorea să îl reabiliteze şi în spatele căruia intenţiona săridice un proiect imobiliar cu locuinţe şi galerie comercială cubranduri de lux.

În primii 15 ani după revoluţie els-a ocupat în mod special de Petrolexportimport, unde a fostpreşedintele companiei şi principalul acţionar.

Petrolexportimport este cotată peBursa de Valori Bucureşti, iar ca principal acţionar figureazăLaird Resources Ltd, cu 76,7%, firmă controlată de cătrePopescu.

Petrolexportimport s-a înfiinţatîn 1948, iar pe vremea comunismului era principala companie prinintermediul căreia se desfăşurau afacerile cu petrol ale ţării.Până în 1997 compania a deţinut monopolul importului de ţiţei şiexportului de produse petroliere prin sistemul derafinare.

În 2000 compania a fost completprivatizată.

Pe bursă, în 2006, compania aatins cea mai mare valoare, de 26 mil. euro, pentru ca acum săvaloreze numai 2 mil. euro. În ultimii trei an compania a fost pepierderi.

Ovidiu Popescu era cunoscut înlumea de business ca şeful Petrolexportimport, dar dintr-o dată,după anul 2005, a apărut ca proprietar al Palatului Ştirbei şi unom de afaceri care vrea să investească într-un proiect imobiliar.De altfel, el a cumpărat mai multe proprietăţi imobiliare înCapitală şi era cunoscut ca având o impresionantă colecţie depicturi. Până atunci, el a fost un personaj extrem de discret înceea ce priveşte apariţiile în presă.

El a povestit într-o discuţie cuZF în decembrie 2009 cum a ajuns să se implice în proiectulPalatului Ştirbei.

"Mi-a zis soţia într-o zi sămergem pe Calea Victoriei să îşi cumpere o poşetă, dar magazineleerau deja închise. Ce poţi face? Te urci în avion şi mergi laGeneva şi cumperi de acolo. Un nucleu de modă se impune în aceastăzonă. Odată strânşi în acest complex ar fi altceva, iar comoditateaconsumatorilor ar fi satisfăcută. Una este să mergi prin gropilecare sunt acum pe Calea Victoriei şi alta este să ai facilităţi, săai unde parca", spunea atunci Popescu.

Proiectul Palatului Ştirbei, înforma propusă de Popescu, este destul de controversat, având învedere statutul de patrimoniu naţional al imobilului.

Tot atunci el a povestit cum aînfiinţat în 30 iulie 1990 prima societate comercială din domeniulpetrolului. "Nu am stat degeaba", spunea Popescu.

El spunea că deţine pe lângăPalatul Ştirbei, şi alte proprietăţi în Bucureşti, pe bulevardulLascăr Catargiu sau pe strada Paleologu, dar şi în portulConstanţa, unde intenţionează să construiască o clădire debirouri.

"Aş vrea să mai cumpăr şi CaleaVictoriei 109, după ce se retrocedează moştenitorilor familiilorCantacuzino şi Brâncoveanu", spunea Popescu.

Acum urmează ca altcineva să preiaPalatul construit în urmă cu aproape 200 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO