Companii

UPS a ajuns la afaceri de 2,6 mil. euro

16.04.2004, 00:00 30



Compania de curierat rapid UPS Romania a inregistrat anul trecut o crestere cu 30% in lei a cifrei de afaceri, au anuntat reprezentantii firmei. Cifra de afaceri a societatii a ajuns astfel anul trecut la circa 100 de miliarde de lei (2,6 mil.euro).



"Piata serviciilor de de curierat rapid cunoaste o dezvoltare semnificativa, o dovada fiind si prezenta pe piata romaneasca a tuturor celor patru companii mari la nivel global. Pentru acest an, noi ne-am propus ca obiectiv o crestere tot de 30%", a declarat Iulia Nartea, director executiv al UPS Romania.



Deocamdata nu exista studii despre piata serviciilor de curierat rapid, insa potrivit estimarilor se ridica la 15-20 de milioane de dolari annual.



Principalii concurenti ai companiei UPS pe piata romaneasca sunt firmele cu care concureaza si la nivel global si anume DHL, TNT, FedEx.



UPS a intrat pe piata romaneasca in anul 1990 si la ora actuala are o flota auto de 60 de masini, circa 100 de angajati si, incepand cu iulie 2002, doua avioane operate in regim charter. Compania urmeaza sa-si majoreze flota auto cu citrca 30% anul acesta.



Potrivit sitului Ministrului de Finante, firma Trans Courier Service, care este agentul autorizat al companiei americane UPS, a avut in 2002 o cifra de afaceri de circa 73 de miliarde de lei (2,5 mil.euro) si un profit net de circa 4 miliarde de lei. Aceasta ar insemna ca cifra de afaceri aferenta anului trecut a fost de peste 100 de miliarde de lei (2,6 mil.euro).



Anul trecut, cea mai mare crestere a fost inregistrata pe segmentul de export (trimiterea de documente si colete din Romania in strainatate). "Volumul coletelor la export a crescut in 2003 cu 35% si cel al coletelor la import cu 15%, fata de anul 2002. Totusi, ca volum, importul reprezinta circa doua treimi din total, iar exportul o treime", a mai explicat Nartea.



Tendinta de crestere s-a accelerat pe primul trimestru al acestui an, cand volumul coletelor la export a crescut cu 36%, iar cel al coletelor la import cu 18%. "Pe primele trei luni ale acestui an, am inregistrat o crestere cu 43% a ciferi de afaceri", a mai precizat Nartea.



UPS Romania activeaza in toate judetele tarii, si are doua centre principale in Bucuresti si Timisoara. Nartea spune ca activitatea din partea de Vest a tarii cunoaste o expansiune tot mai rapida.



Sistemul dupa care functioneaza companiile de curierat rapid poarta denumirea de "door-to-door", adica clientul poate chema curierul la locuinta sa, ii inmaneaza coletul, care ajunge intr-o anumita perioada de timp direct la destinatar. Tarifele sunt calculate in functie de greutatea coletului si de distanta destinatarului.



"Cele mai frecvente destinatii sunt tarile din Vestul Europei si Statele Unirte, dar incep sa creasca si Orientul Mijlociu, Japonia, Australia", a mai spus Nartea. Compania pune la dispozitia clientilor si un sistem electronic prin care acestia pot urmari in timp real traseul coletului.



Anul acesta UPS se va muta intr-un sediu nou in incinta eroportului Baneasa. Oficialii nu au dezvaluit insa valoarea investitiei in acest scop.



Infiintata in 1907, UPS este la ora actuala cea mai mare companie de curierat rapid din lume dupa cifra de afaceri, fiind prezenta in peste 200 de tari. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri globala de 33,5 de milioane de dolari.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels