Companii

Urbis vinde feronerie de 10 milioane de euro in 2001

01.03.2001, 00:00 183



Grupul suedez Assa Abloy, lider mondial in domenul sistemelor de securitate, a realizat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, din care 14% au reprezentat-o exporturile.

Vanzarile au fost aproximativ similare cu cele de anul trecut, in conditiile de recesiune din sectorul constructiilor si a scaderii puterii de cumparare a populatiei.

Pentru anul acesta, Assa Abloy intentioneaza sa obtina in Romania o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro, iar pentru anul 2002 cifra de afaceri va creste, potrivit oficialilor, la 14 milioane euro.

Grupul Assa Abloy este prezent in Romania prin Urbis Security (specializata in productia destinata exclusiv pietei din Romania ), Urbis International (specializata in productia destinata in principal pietei externe) si Assa Abloy Romania (societatea de vanzari a grupului suedez).

"Ne asteptam ca vanzarile de pe piata interna sa creasca la 4,5 milioane euro in 2001 si 5 milioane in 2002, in conditiile in care vom introduce produse noi si vom atrage noi segmente de piata de la concurenta, in special in privinta importurilor ieftine si de proasta calitate din Asia (China) si Orientul Apropiat (Turcia)", a declarat Attila Sylvester, director general Urbis International. "Cota noastra pe piata interna este in prezent de 45%, iar cel mai important concurent al nostru este Feroneria Arad, cu o cota de 30%", a mai spus el.

"Pentru piata externa estimam o crestere a vanzarilor pana la 5 milioane de euro anul acesta, in conditiile in care livrarile de produse la export ale Urbis International vor incepe abia in trimestrul al doilea al acestuia an, in timp ce pentru 2002 cifra de afaceri va atinge 8 milioane euro" a mai precizat oficialul Urbis.

La inceputul acestui an a fost infiintata Urbis International, prin transferarea activitatilor de feronerie desfasurate de Assa Abloy in Norvegia. Compania va prelua in totalitate activitatea de export a productiei obtinute la Urbis, iar primele livrari la export se vor face incepand cu trimestrul doi al acestui an.

Aceasta miscare a fost justificata de grupul suedez prin rentabilitatea mai mare pe care o prezinta desfasurarea procesului de productie in Romania, unde Assa Abloy a achizitionat in aprilie 1998 fabrica de feronerie a Urbis Bucuresti, prin infiintarea Urbis Security.

Investitia de 2 milioane de dolari facuta de Assa Abloy in deschiderea Urbis International a fost inceputa in ultimul trimestru al anului trecut si urmeaza a se finaliza in luna august a acestui an. Investitia consta in masini si utilaje robotizate, o linie de galvanizare si o statie de epurare.

Prin infiintarea Urbis International, care are in prezent 200 de angajati, au fost create 40 de noi locuri de munca, iar personalul angajat a beneficiat de training de specialitate in Norvegia.

Assa Abloy, lider in domeniul sistemelor de securitate a realizat in anul 2000 o cifra de afaceri de 14,3 miliarde coroane suedeze (apoape 1,5 miliarde dolari), in crestere cu 40% fata de anul precedent, din care 32% s-a datorat noilor achizitii. Veniturile brute ale grupului au crescut cu 43% la 1402 milioane SEK.

Grupul suedez a venit in Romania acum sase ani, scopul initial fiind acela de testare a pietei. In anul 1997 Assa Abloy a demarat discutii in vederea preluarii fabricii de feronerie din cadrul societatii Urbis Bucuresti, discutii finalizate la sfarsitul lunii aprilie 1998 prin semnarea contractului de vanzare a fabricii de feronerie catre grupul suedez, valoare tranzactiei fiind de 5,5 milioane $.

A fost infiintata astfel Urbis Security SA, companie a grupului Assa Abloy, care avea ca obiect de activitate producerea si comercializarea de sisteme de securitate (cilindri si garnituri de siguranta, balamale si dispozitive pentru inchiderea usilor).

Printre clientii grupului Assa Abloy in Romania se numara operatorii romani de telefonie mobila si cea mai mare parte a hotelurilor.

Investitiile realizate pOna in prezent in Urbis Security s-au ridicat, potrivit oficialilor societatii, la 1 milion de $, din care 500.000 $ au reprezentat achizitionarea unei moderne linii de galvanizare fara cianuri, singura de acest gen din tara, si 100.000 $ pentru imbunatatirea mediului de lucru al angajatiilor (construirea unui dispensar medical, modernizarea atelierelor si vestiarelor pentru angajati).

O alta cale de materializare a investitiilor a fost imbunatatirea activitatii de distributie, prin deschiderea de centre in principalele zone ale tarii, pe langa Bucuresti existand centre in Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Onesti.

La momentul achizitionarii de catre Assa Abloy, 95% din clientii fabricii de feronerie Urbis se aprovizionau de la poarta fabricii. In prezent, datorita imbunatatirii activitatii de distributie, nivelul a ajuns la 60%.

Din fostul grup de fabrici Urbis, divizat dupa 1990, face parte si Urbis Armaturi Sanitare, care urmeaza sa fie vanduta prin programul PSAL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO