Companii

Urmează ZF Health & Pharma Summit, 16-17 septembrie 2019. Numărul laboratoarelor private a ajuns la 2.139 în 2018, egal cu infrastructura de la stat

Urmează ZF Health & Pharma Summit, 16-17 septembrie...

Autor: Georgiana Mihalache

02.09.2019, 00:08 215

♦ Într-un deceniu, numărul laboratoarelor private a crescut spectaculos, mai mult decât dublu ♦ La stat, numărul de laboratoare medicale a crescut cu doar 14% în zece ani.

Numărul total de laboratoare medicale de la stat şi privat a ajuns la 4.280 de locaţii în 2018, în creştere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia ascendentă vine pe fondul dezvoltării unităţilor private, care au ajuns la egalitate ca acoperire cu laboratoarele de stat, pe fondul unor investiţii reduse din partea statului.

Mai mult, strategia de creştere a marilor reţele de laboratoare medicale a fost aceea de a merge în incinta spitalelor de stat care nu acopereau partea de centru de recoltare a analizelor. Astfel, privaţii aveau acces la un bazin mare de pacienţi, iar listele de aşteptare pentru pacienţii cu bilet de trimitere ajungeau la câteva luni.

De exemplu, în incinta spitalului  Marie Curie din Capitală funcţionează un laborator Synevo, cel mai mare jucător din piaţa privată de profil. Pe acelaşi model de extindere au mers jucătorii şi în curtea spitalelor judeţene unde nu există laborator propriu al unităţii medicale de stat, iar pacienţii scot bani din buzunar pentru analizele de sănătate.

În continuare există problema fon­durilor insuficiente pentru analize decontate după primele cinci zile ale lunii, iar inclusiv angajaţii din call centerele marilor reţele private cu laboratoare şi centre de recoltare îndeamnă pacienţii să sune în primele zile din lună, atunci când există plafon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO