Companii

Valer Blidar vrea sa intre singur pe o piata a tramvaielor de 2,5 mld. euro

19.08.2009, 17:23 82

In urma renuntarii la un parteneriat cu producatorul german de material rulant Siemens, Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori, a anuntat ca firma aradeana va prezenta anul viitor un model propriu de tramvai care are ca tinta piata interna, evaluata la 2,5 miliarde de euro.

Atat Siemens, cat si Bombardier si Alstom si-au aratat anterior interesul pentru licitatiile in pregatire pentru tramvaie din municipiile cu peste 300.000 de locuitori si care dispun de infrastructura necesara. "Va fi un tramvai cu podea joasa, foarte modern. La acest proiect vom lucra cu un alt producator mondial de vagoane, pe care nu il putem anunta acum, dar vom colabora doar pe segmentele de comanda si tractiune", a spus Valer Blidar pentru Mediafax. 

Reprezentantii Siemens nu au comentat pana la inchiderea editiei motivele care au dus la esecul parteneriatului cu Astra.

Specialistii din industria de material rulant apreciaza insa ca dezvoltarea unui prototip de tramvai aproape de la zero nu poate fi realizata intr-un termen atat de scurt si nu va ajunge la standardele producatorilor mondiali. Cel mai probabil principalele sisteme vor fi realizate de producatori internationali,in timp ce partea de caroserie si asamblare ar putea fi realizata la Arad.

Pana in prezent singurul producator care a livrat tramvaie in Romania este Siemens. Municipalitatea Oradea a fost clientul celor 10 garnituri, valoarea contractului fiind de 27 de milioane de euro. Potentialul pietei locale, unde ruleaza tramvaie cu o medie de varsta de peste 30 de ani, a fost evaluat pe termen scurt de Alstom, Bombardier si Siemens la aproape 500 de tramvaie, din care cea mai mare parte este atribuita Capitalei, unde aproape toata infrastructura specifica a fost refacuta. Timisoara Arad si Iasi cumuleaza cererea pentru 200 de garnituri.

Astra Arad a colaborat pana in 2003 cu Alstom pentru productia de vagoane de calatori. In prezent singurele ateliere locale care produc tramvaie sunt cele de la Uzina de Reparatii "Atelierele Centrale" (URAC).

Valer Blidar, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe plan local, a castigat anul trecut la Bursa Romana de Marfuri contractul pentru livrarea a 200 de vagoane de trafic intern si international catre CFR Calatori.

Blidar detine Astra Vagoane Arad, cu afaceri estimate la 60 de milioane de euro in 2008, dar si firmele Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.

Blidar a primit saptamana aceasta de la BNR autorizatia de functionare pentru Banca Comerciala Feroviara, care va fi condusa de Petre Tulin, fost director al BCR Locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO