Companii

Valorea Bulgartabak - 100 sau 500 milioane de doalri?

03.08.2001, 00:00 18



Bulgaria spera sa obtina intre o suta si cinci sute de milioane de dolari in acest an din vanzarea producatorului de tutun Bulgartabak Holding, care controleaza 22 de fabrici, a declarat ministrul Economiei, Nikolai Vassilev.

"Vom obtine cu greu 500 de milioane de dolari pentru Bulgartabak - este prea mult. Iar 100 de milioane de dolari este prea putin. Astfel incat speram sa obtinem o suma intre 100 si 500 de milioane", a declarat Vassilev.

Una dintre optiunile autoritatilor este de a scoate la vanzare holdingul, ceea ce ar permite atragerea unei companii multinationale, desi ar insemna obtinerea unui pret mai scazut. Cealalta optiune este vanzarea separata a celor mai atractive fabrici ale Bulgartabak, varianta mai rentabila.

Conform lui Vassilev, cel mai valoros activ al holdingului este fabrica de tigarete Blagoevgrad BT, din care Bulgartabak detine 85%. "Ceea ce este mai important nu este pretul, ci daca vom incheia un contract sau nu", a precizat oficialul bulgar.

Noul guvern al tarii a indicat ca vanzarea pachetelor de control din capitalul Bulgartabak, companiei de telecomunicatii BTC si al santierului naval din Varna sunt principalele sale prioritati.

Conform lui Vassilev, strategia de privatizare a guvernului pentru Bulgartabak va fi elaborata pana la sfarsitul lunii august. Statul controleaza 92,84% din holding, restul apartinand unor companii private si persoane fizice.

Vassilev a mai precizat ca guvernul intentioneaza sa listeze un pachet din actiunile Bulgartabak la bursa din Sofia, pentru a stimula activitatea acesteia. Anul trecut, licitatia organizata pentru vanzarea a 51% din Bulgartabak nu a atras oferte de cumparare.

"De aceasta data, vom da asigurari investitorilor ca vor lucra cu o noua echipa, care le va oferi o transparenta completa, un proces de privatizare clar si rapid", a mentionat Vassilev. El a adaugat ca guvernul poarta discutii neoficiale cu ofertanti potentiali, incluzand British American Tobacco, Philip Morris si un consortiu financiar.

Bulgartabak Holding a inregistrat un profit net de 11,7 milioane de leva (5,3 milioane de dolari) in 2000, fata de 5,3 milioane de leva in 1999. Dintre cele 22 de fabrici ale Bulgartabak, trei se afla in Rusia si doua in Ucraina si Romania.

Grupul a vandut 22.880 tone de tigarete in 2000, in crestere cu 6,13% fata de 1999. Exporturile sale au crescut cu 2.373 tone (35,8%) in anul precedent. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO