Companii

Vanzarea unui teren catre Immoeast urca profitul producatorului de paine Boromir la 11 mil. euro

Vanzarea unui teren catre Immoeast urca profitul producatorului de paine Boromir la 11 mil. euro

Piata produselor de panificatie este estimata la 1,5 mld. euro, circa 60% din consum fiind acoperit de micii producatori locali

13.11.2007, 14:55 141

Producatorul din industria de morarit si panificatie Boromir Ramnicu Valcea, unul dintre principalii jucatori pe o piata de aproximativ 1,5 miliarde de euro, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de peste 11 ori mai mare decat cel obtinut pe tot anul 2006, in principal pe fondul vanzarii unui teren in Sibiu.
"Profitul obtinut in primele noua luni ale acestui an este rezultatul vanzarii terenului pe care era situata fabrica Amylon, dar si a cresterii inregistrate de pretul actiunilor tranzactionate", a declarat Constantin Boromiz, directorul general si unul dintre actionarii companiei Boromir.
Compania a raportat un rezultat net de 11,5 mil. euro in primele noua luni ale anului, pe o piata pe care majoritatea profiturilor inregistrate de producatori nu depaseste doua mil. euro. Boromir a vandut anul acesta unei firme controlate de fondul de investitii Immoeast terenul de aproape 25.000 de metri patrati pe care era situata sectia de glucoza a companiei Amylon Sibiu, parte a grupului Boromir, aceasta tranzactie fiind evaluata la aproximativ 9,4 mil. euro.
Pana la finele acestui an, Boromir are in plan atat relocarea sectiei de glucoza, cat si fuziunea fabricii Boromir Prod Buzau cu alte doua firme din grup, respectiv Boromir Pan Hunedoara si Eurostar Invest Buzau. De asemenea, companiile din Sibiu, Amylon, Comcereal, Extrasib, precum si Panmed Medias vor fuziona prin absorbtie cu Moara Cibin. "Grupul Boromir a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 84 de milioane de euro, in crestere cu 50% comparativ cu anul precedent. Acest ritm dorim sa il mentinem pana la sfarsitul anului cand estimam atingerea unei cifre de 120 de milioane de euro", a spus Boromiz.
Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 85 mil. euro, in crestere cu circa 8% fata de rezultatele obtinute in 2005, iar pentru acest an reprezentantii companiei estimau initial o crestere de 10% a vanzarilor.
Boromir nu a fost insa singurul jucator din industrie care si-a revizuit estimarile in cursul acestui an, Vel Pitar estimand recent o crestere de 40% pentru finele acestui an dupa ce anuntase initial un plus de 25%.
Boromir a adaugat ca aceasta crestere a fost motivata de deschiderea de noi piete, inclusiv pe plan extern, de cresterea capacitatii de productie, de cresterea preturilor materiilor prime si implicit a produsului finit, cat si de diversificarea gamelor de produse.
Investitiile totale ale producatorului de panificatie din Ramnicu Valcea s-au ridicat anul acesta la aproximativ patru milioane de euro, aceasta suma fiind folosita in mare parte la finalizarea investitiilor incepute in anul 2006.
Anul trecut, Boromir a realizat investitii de 12 milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind alocata dezvoltarii si modernizarii fabricilor si silozurilor din Sibiu si Deva. Alte 1,2 mil. euro au fost alocate atunci pentru achizitionarea morii de la Slobozia, iar restul fondurilor au fost directionate catre cresterea productiei fabricii de covrigi de la Buzau si a celei de croissante de la Ramnicu Valcea. "Pentru anul 2008, planul de investitii este stabilit la 10 mil. euro, atat pentru partea tehnica, cat si pentru marketing", a spus Boromir.
Boromir va investi anul viitor in promovarea cu precadere a produselor dulci, cat si a fainii destinata consumului individual, iar in ceea ce priveste partea tehnica compania se va concentra pe dezvoltarea depozitelor logistice si a mijloacelor de transport, dar si pe dezvoltarea si modernizarea retelei de retail specializat, adica crearea de brutarii-cafenele de cartier.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, fiind detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Piata de panificatie, desi una extrem de fragmentata, este disputata in prezent de producatorii Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Racova Com Agro Pan Vaslui si Pan Grup Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO