Companii

Vanzarile Argus Constanta, cu 40% mai mari anul trecut

11.02.2003, 00:00 58

Producatorul de ulei Argus SA din Constanta a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 50 milioane de dolari, in crestere cu 40% fata de 2001.
"Am obtinut aceasta crestere datorita distributiei foarte bune. Am lucrat tot anul si a fost o piata buna pentru noi", a spus Vasile Leu, directorul general al companiei.
"In industria uleiului suntem foarte legati de agricultura. Daca agricultura merge bine, productia este mare. La recolte mai mici e putin diferit," a adaugat el.
Directorul general al companiei nu a dorit sa precizeze care a fost rata profitului, insa a spus ca acesta a fost "mult mai bun ca in 2001".
In 2001, compania a avut o cifra de afaceri de 35,1 milioane de dolari si un profit de 3,5 milioane de dolari. In 2000, cifra de afaceri a Argus a fost de 30,8 milioane de dolari, iar profitul a fost de 2,7 milioane de dolari.
Argus Constanta produce si comercializeaza uleiul Argus. Compania are o capacitate de productie de 480 tone/zi pentru prelucrarea semintei de floarea-soarelui si 150 tone/zi pentru rafinarea uleiului pentru consum alimentar. De asemenea, compania este furnizor pentru fabricile de margarina ale Unilever si Margarom.
In luna noiembrie a anului trecut, compania a fost listata pe piata extrabursiera Rasdaq.
La inceputul anului, pretul actiunilor Argus urcase la 350.000 lei, de la 180.000 lei cat era in noiembrie, iar ajunsese la 315.000 lei.
In urma cu trei saptamani, compania a lansat un nou produs pe piata uleiului de consum sub marca Tomis.
"Intrucat Argus este un produs care se inscrie in categoria premium, am dorit sa fim prezenti si cu un produs care sa se adreseze consumatorilor cu venituri mai mici," a spus Leu.
Directorul Argus spune ca noul produs costa cu 2.000 lei mai putin ca Argus si spera ca firma sa "faca volum."
Uleiul Argus ocupa 20% din piata, pe primul loc situandu-se Unirea Iasi, cu marcile Floriol si Unisol. Piata uleiului a fost anul trecut de 250 milioane de dolari, conform unor estimari.
Unirea Iasi a intrat, de curand, in portfoliul celui mai mare producator de uleiuri vegetale imbuteliate, Bunge Ltd.
Firma americana a preluat, la sfarsitul anului trecut, pachetul majoritar de actiuni al Cereol SA, actionarul principal al Unirea Iasi.
Ceilalti concurenti sunt Topway Industries, cu marcile Untdelemn de la Bunica, Solio si Allegria (17%) si Muntenia Bucuresti cu uleiul Muntenia (4%).
Investitii substantiale sunt asteptate si din partea celor de la Topway, care anul trecut au vandut divizia de margarina norvegienilor de la Orkla Foods.
Anul acesta, Argus va declansa a doua faza a investitiilor, care sunt estimate la 2-3 milioane de dolari, a spus Leu. El a adaugat ca aceasta faza va dura pana in 2004 si va fi orientata in special catre modenizarea cu utilaje noi, dar si cu declansarea unei campanii de imagine pentru marca Argus.
"Aici suntem in urma fata de altii, deoarece am fost noi mai retinuti. Roadele se vad mai greu in publicitate, dar am inteles si noi ca se vad," a adaugat Leu.
Argus are in prezent 23.000 de actionari, dintre care singurul semnificativ (cu peste 10% din capitalul social) este Vasile Leu, care detine 10,58% din actiuni. Unul dintre actionarii importanti este si Banca tiriac, insa cu o detinere de sub 5%.
Salariatii companiei, detin, de asemenea, o parte importanta din capitalul social, in valoare de 352,48 miliarde de lei.  Capitalizarea bursiera a companiei la ultimul pret de ieri este de peste 22,4 milioane de dolari. Compania are 417 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO