Companii

Vanzarile Elvila au crescut cu 5% pe primele sapte luni

Vanzarile Elvila au crescut cu 5% pe primele sapte luni

Viorel Catarama, presedintele Elvila: Noi am mizat pe o crestere mai mica a pietei (interne - n. red.) de mobila in aceasta perioada, lucru ce ne-a permis, dupa sapte luni, sa majoram estimarile pentru intregul an.

13.10.2006, 21:06 34

Grupul Elvila, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria mobilei din Romania detinut de omul de afaceri Viorel Catarama, a raportat in primele sapte luni ale anului venituri de 74 mil. euro, in crestere cu 4,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Rezultatele din aceasta perioada urca estimarile pentru acest an la 135 milioane de euro", a afirmat Viorel Catarama, presedintele Elvila. Anul trecut omul de afaceri a pierdut 2 mil. euro din scaderea euro fata de leu, motiv pentru care a renuntat la o parte din clientii din Franta si Germania pentru a se concentra pe Rusia si Ucraina.
La inceputul acestui an, Catarama estimase pentru Elvila venituri de 125 de milioane de dolari (101,5 mil. euro). Anuntul companiei survine la putin timp dupa ce alti doi mari jucatori, Mobexpert si Silvarom, si-au revizuit in scadere tintele pentru acest an.
"Noi am mizat pe o crestere mai mica a pietei (interne - n. red.) de mobila in aceasta perioada, lucru ce ne-a permis, dupa sapte luni, sa majoram estimarile pentru intregul an", a continuat Viorel Catarama.
Profitul inregistrat de Elvila in aceasta perioada a fost cu 22,3% mai mare.
Anul trecut Elvila a raportat un profit de 2 mil. dolari, fata de un plan initial de 3,8 mil. dolari. Pentru acest an, grupul si-a bugetat un profit de 2,5 milioane de dolari.
De cealalta parte, vanzarile la export ale grupului au scazut cu circa 9% "datorita continuarii aprecierii leului in raport cu euro".
In acelasi interval de timp, Catarama si-a redus personalul cu 400 de oameni, reprezentand 10% din efectivul companiei.
Si vanzarile in rate ale companiei au scazut in primele sapte luni ale anului, cu aproximativ 24% comparativ cu perioada similara a anului trecut, "ca urmare a restrictionarii creditului".
Compania va demara in primavara anului viitor lucrarile la centrul comercial de la Ploiesti. "Am cumparat deja teren in zona Carrefour Ploiesti si urmeaza sa incepem lucrarile. Investitia se va ridica la aproximativ 2 milioane de euro", a precizat Catarama. Acesta spune ca nu va schimba strategia, si va continua sa se axeze pe magazine medii de peste 4.000 de metri patrati. "Strategia grupului va ramane aceeasi. Vom continua sa targetam segmentul de populatie cu venituri medii si mici", a mai spus el.
Recent, grupul Elvila a demarat un proces de fuziune a companiilor pe care le detine, in vederea unei posibile listari pe Bursa. Astfel, Elvila a absorbit doua dintre cele mai mari companii ale grupului Elmoberom SA, cu activitati de productie si Elvila International, cu activitati de comert, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
Reteaua de magazine Elvila este formata atat din unitati proprii, cat si din peste 20 de magazine in regim de franciza. Dezvoltarea Elvila are, potrivit presedintelui Viorel Catarama, trei directii principale, francizele, distributia si retelele proprii. Catarama a inceput sa dezvolte reteaua de francize in momentul in care producatorii locali de mobila au inceput sa se confrunte cu probleme la export, adica la sfarsitul anului 2004. Elvila vinde mobila prin intermediul retelelor Metro, Selgros si Carrefour si este in prezent cel mai mare producator de pe piata locala. Importurile detin o pondere nesemnificativa in totalul cifrei de afaceri Elvila. Grupul detine patru unitati de productie la Beius, Mizil, Ramnicu Valcea si Piatra Neamt.
La nivel de industrie, vanzarile de mobila pe piata interna au atins in primul semestru al acestui an valoarea de 283,5 mil. euro, in crestere cu 7,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Datele furnizate de APMR difera de cele ale Institutului National de Statistica, deoarece in primele sunt incluse numai produsele de mobila realizate din lemn, in timp ce in celelalte intra si mobilierul din sticla sau fier.
Cresterea a fost sustinuta de importuri, in conditiile in care pe piata au aparut si primele falimente: Exmob Oradea, Pancotanas Arad si Samobil Satu Mare. In aceeasi perioada productia a fost de 657 mil. euro, in crestere cu 5%. Exporturile au urmat acelasi trend ascendent, atingand 489,5 mil. euro, cu 7,9% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea de-a doua jumatate a anului ar putea aduce cresterea pretului la mobila din PAL cu aproximativ 4-5%, evolutia determinata de majorarea pretului la materie prima operata de Kronospan, principalul producator de PAL din Romania.
In conditiile in care pierderile de la export s-au adancit, producatorii s-au reorientat catre piata interna si spre pietele estice pentru a contracara efectele aprecierii leului in raport cu principalele valute, euro si dolarul.
Principalele piete de desfacere ale jucatorilor din industria mobilei sunt Franta cu 18% din totalul exporturilor, Germania cu 16,3%, Italia cu 13,6% si Olanda cu 7,7%. Romania ocupa locul 24 in lume din punct de vedere al exportului de mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO