Companii

Vanzarile Logan imping piata auto peste pragul de 200.000 de unitati la zece luni

Vanzarile Logan imping piata auto peste pragul de 200.000 de unitati la zece luni

Logan ramane cel mai bine vandut model din Romania, in timp ce Renault Clio este lider la vanzari la categoria modele straine

17.11.2006, 18:16 16

In primele 10 luni ale anului vanzarile de autoturisme de pe piata autohtona au ajuns la aproape 210.000 de unitati, in crestere cu 17,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost comercializate circa 178.000 de unitati, conform datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
Producatorii locali sunt cei care au contribuit insa cel mai mult la cresterea de aproape 18% din segmentul autoturismelor. Astfel, Dacia a vandut 90.796 de masini din cele peste 100.000 produse ori asamblate in Romania, respectiv 37,5% din volumul total de vanzari in primele zele luni ale anului.
In perioada ianuarie-octombrie 2005, Dacia detinea o cota de piata de 43,8%, respectiv vanzari care depaseau 78.000 de unitati. Luna octombrie a acestui an a fost pentru dealeri cea mai buna din trimestrul al treilea, cu un total de 24.000 de autoturisme vandute, ceea ce reprezinta un plus de 9% fata de septembrie, cand au fost vandute 22.007 unitati.
Productia locala de autoturisme, vehicule comerciale si de transport in comun realizata pana la sfarsitul lunii octombrie a crescut pana la un total de 181.359 de unitati fata de 161.135 in aceeasi perioada a anului precedent.
Principalii importatori din piata sunt de parere ca aceste cresteri sunt si rezultatul eforturilor de extindere si al fondurilor investite in dezvoltarea retelelor de distributie la nivel national.
"Investitiile realizate de importatori in delership-uri si in publicitate in ultimii 4-5 ani incep sa se vada. Vanzarile cresc in fiecare an si se observa ca importatorii contribuie la evolutia concurentei din piata", a comentat pentru Ziarul Financiar Cristian Oltean, directorul de marketing al General Motors Romania, unul dintre primii importatori din piata.
Renault, principalul importator, s-a clasat luna trecuta, cu o cota de piata de 8,6%, pe locul doi in topul vanzarilor de autoturisme, dupa producatorul autohton Dacia, care a livrat 8.672 de unitati.
Renault a depasit insa producatorul Daewoo care a inregistrat o cota de piata de 8,4% in octombrie. Contractul prin care actiunile detinute de Daewoo Motor la uzina de Automobile Daewoo Craiova au trecut in portofoliul Automobile Craiova, pentru 48 de milioane de euro, a fost semnat pe 15 octombrie.
Cel mai bine vandut model de import al anului a fost Renault Clio, cu un numar de 10.790 de unitati, mai mult decat dublul numarului de modele Opel Astra Clasic, care urmeaza in clasamentul realizat de APIA.
Vanzarile de automobile diesel au inregistrat in octombrie o scadere de 3 procente fata de media anuala, ajungand la 36,7%. Motivul evolutiei descendente a fost scaderea cererii pentru motorizarile diesel produse de importatorii locali, cererea pentru automobilele diesel de import inregistrand o variatie nesemnificativa.
Situatia actuala indica o scadere de mai mult de 41% pentru vehiculele comerciale usoare de productie interna, fata de anul trecut, cand in perioada analizata vanzarile pentru acestea depaseau cu mai mult de 6.000 pe cele ale vehiculelor comerciale importate, care au inregistrat pana acum o evolutie medie ascendenta de 39 de procente lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO