Companii

Vanzarile masinilor Fiat pe piata italiana s-au redus puternic

08.11.2002, 00:00 19

Vanzarile din Italia ale companiei de automobile Fiat au scazut luna trecuta cu 21%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce scaderea sectorului a fost de numai 3,9%, potrivit unui raport publicat miercuri de Ministerul italian al transporturiilor si citat de Financial Times.
Producatorul, care se confrunta de mai multa vreme cu o situatie dificila, a argumentat ca scaderea este rezultatul noii politici promovate de firma care a urmarit reducerea drastica a vanzarilor catre companii pentru automobilele neprofitabile precum si a modelelor demonstrative foarte putin utilizate. Vanzarile catre cumparatorii individuali au crescut insa substantial, sustin reprezentantii Fiat.
Ramura de automobile a gigantului Fiat a inceput implementarea noii politici la inceputul acestui an, iar impactul pe piata locala a fost cel mai accentuat.
Octombrie reprezinta a zecea luna consecutiva de declin pentru valoarea vanzarilor Fiat. Cota de piata a Fiat Auto in Italia a scazut la 29,2%, de la 35,5% cat era anul trecut. Vanzarile globale ale modelelor Lancia si Alfa Romeo au scazut la 55.600de la 70.342, anul trecut.
Actiunile Fiat au castigat ieri 3% datorita sperantelor investitorilor ca noua politica a companiei va reusi sa reduca pierderile diviziei de automobile.
Spatamana trecuta, Fiat Auto a raportat o pierdere operationala pe primele noua luni ale anului in valoare de 1,16 miliarde de euro. Directorii executivi au declarat ca se asteapta ca firma sa ajunga la pragul de rentabiliatea pe ultimul trimestru al anului fiind ajutata si de punerea in vanzare a noului model Fiat Stilo.
Majoritatea companiilor rivale au inregistrat o crestere a vanzarilor in Italia pe luna octombrie. Vanzarile Ford au crescut cu 7%, iar cele ale GM-Opel cu 4%.
Luna trecuta, Fiat Auto a anuntat un plan de restructurare care implica reducerea cu mai mult de o cincime a fortei de munca din Italia si inchiderea a doua fabrici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO