Companii

Vanzarile Richter au trecut de 100 mil. euro

13.02.2008, 17:54 21

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter a inregistrat vanzari de 145,7 mil. dolari (106 mil. euro) pe piata locala prin trei dintre diviziile sale, respectiv productie, distributie si import, potrivit raportului anual al companiei.
Profitul net al grupului Richter a scazut cu 25,2% pe fondul provizioanelor constituite in Rusia si Romania, in timp ce rezultatul financiar a fost afectat de deprecierea leului in raport cu euro.
Richter Gedeon detine in Romania fabrica de medicamente Gedeon Richter Romania de la Targu-Mures, o reprezentanta care administreaza portofoliul de medicamente importate din Ungaria, compania de retail Gedeon Richter Farmacia, grupul Dita, cu activitati in distributia farmaceutica, precum si o companie pentru strategii de dezvoltare, Armedica Trading.
Astfel, unitatea de productie de la Targu-Mures, Gedeon Richter Romania, a inregistrat anul trecut vanzari de 25,8 mil. dolari, in crestere cu 25,9%, comparativ cu nivelul de 20,5 mil. dolari din 2006.
In acelasi interval vanzarile grupului ungar din activitatile de distributie de produse farmaceutice pe piata romaneasca au urcat la 102 mil. dolari. Gedeon Richter nu furnizeaza informatii in legatura cu avansul anual semnalat pe acest segment de activitate, majoritatea achizitiilor de distribuitori derulandu-se spre finele anului 2006.
De asemenea, raportul financiar al Gedeon Richter nu prezinta informatii in legatura cu rezultatele diviziei de retail Gedeon Richter Farmacia.
Reprezentanta de importuri a companiei ungare a raportat in 2007 vanzari de 13,7 mil. euro (18,7 mil. dolari) in Romania, cu 2,5% mai mult fata de anul precedent, evolutie sustinuta in principal de performantele bune ale unor contraceptive orale.
Incepand cu acest an echipa reprezentantei Richter Gedeon pentru Romania a fost absorbita de catre Gedeon Richter Romania SA. "Reprezentanta isi desfasoara activitatea, in aceiasi componenta, in cadrul unui nou departament de marketing si vanzari, infiintat incepand cu ianuarie. In prezent in cadrul Gedeon Richter Romania S.A. functioneaza doua departamente de marketing si vanzari, fiecare pastrandu-si aria de responsabilitate", au precizat reprezentatii Gedeon Richter Romania.
In urma acestor schimbari, Nicolae Iordache, country manager al grupului ungar, a preluat functia de director de marketing si vanzari si are in continuare in responsabilitate promovarea produselor importate. Potrivit reprezentantilor companiei, nu au existat alte modificari in structurile Gedeon Richter din Romania, director general fiind Valeria Dan.
In ultima perioada, Gedeon Richter s-a extins pe piata locala si prin achizitii. Astfel, in toamna anului trecut, compania ungara a platit 13,5 mil. euro pentru 96% din actiunile distribuitorului clujean PharmaFarm, iar in decembrie 2006 a dat 14,5 mil. euro pentru achizitia integrala a grupului Dita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO