Companii

Vel Pitar a inghitit fabrica de paine din Bals

12.08.2004, 00:00 466

Producatorul din industria de morarit si panificatie Vel Pitar Ramnicu-Valcea isi continua expansiunea pe piata romaneasca prin achizitionarea pachetului de 100% al fabricii de paine din Bals, judetul Olt, de la un alt producator de profil: Aluta Slatina.
"Nu pot sa dezvalui valoarea tranzactiei. Fabrica este foarte importanta pentru noi, pentru ca se situeaza la doar 20 de kilometri de Craiova si vom aloca sume importante pentru modernizarea acesteia", spune Dan Trifu, vicepresedintele Departamentului de Stragie Finante la Vel Pitar.
El a dezvaluit ca Vel Pitar negociaza, in prezent, preluarea altor trei fabrici de paine, fara sa specifice numele acestora. "Speram ca, pana la sfarsitul anului, sa incheiem cele trei negocieri si suntem deschisi pentru preluarea oricarei fabrici care se poate alinia standardelor noastre de productie", spune Trifu. Fabrica de la Bals produce zilnic 14 tone de paine, fata de o productie totala zilnica a Vel Pitar de 250 de tone.
Vel Pitar a preluat anul trecut societatile Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi, dupa ce in anul anterior a fuzionat prin absorbtie cu societatea Spicul Arges Pitesti. Intre timp, compania a mai preluat alte trei unitati - Panificatie Postavarul Brasov, Panem Giurgiu si Libertatea Bucuresti, cu care urmeaza sa fuzioneze pana la sfarsitul acestui an. In prezent, Vel Pitar detine centre de productie in 7 judete ale tarii.
Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase. De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna. Vel Pitar detine la produsele de panificatie o cota de piata de 5% la nivel national, de 5,6% la biscuiti si 0,5% la napolitane.
Compania a avut in primele sase luni o cifra de afaceri de 27 milioane euro, cu 70% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Cele doua trimestre din 2004 au contribuit in proportii aproximativ egale la obtinerea acestor rezultate, atat in termenii profitului, cat si in cei ai valorii afacerilor desfasurate. Castigul net al companiei a crescut cu 55% in termeni reali fata de finalul lunii iunie din 2003, de la 600.000 la 925.000 euro. Compania estimeaza pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 63 de milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul anterior.
Principalii competitori ai Vel Pitar sunt Loulis, Boromir, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita, Pan Group Craiova.
Actiunile Vel Pitar sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 8.800 lei/actiune,. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 13 milioane de dolari.
Actionarul majoritar al Vel Pitar este fondul de investitii Broadhurst Investments Limited cu 73,79% din actiuni.
Stelian.negrea@zf.ro ; Vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO