Companii

Veniturile Alro au crescut cu 53% in primul trimestru

24.04.2001, 00:00 9



Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o crestere a veniturilor cu 53% in comparatie cu aceiasi perioada a lui 2000, pana la 2.384 miliarde de lei.

Veniturile sunt peste previziunile din bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, care prevedea obtinerea in primul trimestru a unor venituri de 2.176 miliarde de lei.

"Productia de aluminiu a fost in ambele perioade de aproximativ 44.686 de tone iar pretul pe piata internationala a fost tot in jur de 1.500 de dolari/tona.

In plus, in primul trimestru al anului trecut am vandut si de pe stoc, adica mai mult decat am produs, ceea ce nu s-a intamplat si anul acesta", Marin Nitu director economic Alro

Cresterea veniturilor companiei, in conditiile in care productia de aluminiu nu a crescut substantial, este explicata de directorul economic al Alro, Marin Nitu, prin evolutia inflatiei si a cursului leu-dolar.

"Productia de aluminiu a fost in ambele perioade de aproximativ 44.686 de tone iar pretul pe piata internationala a fost tot in jur de 1.500 de dolari/tona.

In plus, in primul trimestru al anului trecut am vandut si de pe stoc, adica mai mult decat am produs, ceea ce nu s-a intamplat si anul acesta", a declarat pentru Ziarul Financiar Marin Nitu.

In primele trei luni ale acestui an, Alro a vandut 40.000 de tone de aluminiu. "Stocul actual va fi vandut fara probleme in perioada urmatoare", sustine Nitu.

Vanzarile mai mari din primul trimestru al anului trecut au fost si cauza unei cresteri mai putin spectaculoase a profitului companiei. In comparatie cu anul trecut, primul trimestru a consemnat o crestere de 8% a profitului, pana la 441,84 miliarde de lei.

"Cresterea a fost de doar 8% pentru ca in primul trimestru al anului trecut am preluat si o parte din profitul ultimului trimestru a lui 1999, pentru ca o parte din productia sfarsitului anului 1999 a fost vanduta la inceputul lui 2000", a afirmat Nitu.

Compania mizeaza anul acesta pe un profit brut final de 1.662 miliarde de lei si pe venituri totale de 9.558 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca rezultatele din primul trimestru sunt a€oin grafic".

"Din punctul nostru de vedere nu exista nici o problema. Chiar daca bugetul a fost construit pe un pret al aluminiului de 1.600 de dolari/tona iar in prezent acesta este de 1.500 de dolari, nu cred ca vor fi probleme in atingerea estimarilor", a conchis directorul economic al Alro.

Alro a "mers" normal in primul trimestru si din punct de vedere al investitiilor, a caror valoare era estimata in bugetul la 203,4 miliarde de lei. In total, in 2001 vor fi investitii totale de 35 de milioane de dolari, facute in proportie de 100% din surse proprii de finantare.

Productia de aluminiu estimata de Alro pentru acest an este de 178.000 de tone, aproape identica cu cea a anului trecut. Exporturile vor detine 76,2% din cifra de afaceri.

Actiunile Alro sunt listate la Bursa de Valori si au fost ieri introduse la tranzactionare dupa perioada de suspendare aferenta intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor.

Pretul de inchidere al sedintei de ieri a fost de 19.000 de lei, in scadere cu 5% in comparatie cu ultima sedinta de tranzactionare.

Brokerii spun ca scaderea de ieri se datoreaza acumularii ordinelor de vanzare in perioada retragerii de la tranzactionare si faptului ca societatea nu si-a majorat capitalul social de trei ori.

Capitalul social al Alro este de 792,29 miliarde de lei, iar actionarii semnificativi al companiei sunt APAPS, cu o detinere de 54,7%, Conef, cu 10,5%, si Romanian Investment Company Cyprus, cu 10%.

La inceputul acestui an, fondul de investitii Broadhurst, care detinea 10% din Alro, si-a vandut actiunile.

Acestea au fost cumparate si impartite intre trei fonduri: Rafferty, Radiance si Globoid Finance Estabilshment. In afara de acestea, ca actionar a mai fost raportat si fondul Anvil Ventures, cu o detinere de 4,9%.

Anul trecut, Alro a avut un profit net de 1.385 miliarde de lei si o cifra de afaceri 7.050 miliarde de lei. Veniturile totale ale companiei au fost de 7.581 miliarde de lei. Dividendul net obtinut de actionarii Alro a fost de 2.622 de lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO