Companii

Vinia Iasi a avut vanzari de 8,5 mil. dolari

01.04.2003, 00:00 32

Producatorul de vinuri Vinia Iasi a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8,5 milioane de dolari, din care 60% au fost exporturi. Compania doreste sa isi extinda productia prin achizitia unei podgorii, pentru care managerii sai poarta negocieri de creditare cu mai multe banci.
"Ar trebui ca suprafata pe care o cultivam sa fie de cel putin 3.000-3.500 hectare, iar anul trecut am cultivat intre 1.500-2.000 hectare," a declarat Titi Babusanu, purtator de cuvant al companiei.
El a adaugat ca investitia depinde foarte mult de posibilitatile de finantare: daca va reusi sa contracteze credite bancare, atunci ritmul investitiei va fi mai rapid, daca va apela la resursele proprii, realizarea proiectului va dura ceva mai mult.
"In orice caz, vorbim de cateva milioane de dolari," a spus Babusanu.
El a spus ca cifra de afaceri a fost asemanatoare cu cea din 2001, insa au crescut exporturile.
"Pe baza rezultatelor din primele trei luni ale anului, speram ca anul acesta sa ajungem ca exporturile sa reprezinte 75% din cifra de afaceri," a spus Babusanu.
Compania exporta in acest moment in Germania, Rusia, Polonia, SUA, Canada, Israel, Norvegia, Africa de Sud, Spania, Italia, si probabil Japonia, din acest an. Exporturile sunt realizate cu aproape toate soiurile de vin pe care compania le are in portofoliu, dar predomina exporturile la vinul de Uricani, Bohotin si Bucium.
Potrivit lui Babusanu, compania are o cota de piata de 14,1%-14,5% din totalul productiei de vin la nivel national.
Productia de struguri a fost estimata anul trecut la aproximativ 895.000 tone, adica cu 6% mai putin ca in 2001.
Vinia dispune de 17 unitati de vinificatie si o distilerie, capacitatea de imbuteliere fiind de 8.000 sticle pe ora. De asemenea, societatea are in exploatare proprie si arenda 1.420 hectare de vita de vie in zone precum Cotnari, Uricani, Tomesti, Raducaieni, Isaia si Cozmesti-Bohotin.
In cateva zile compania va lansa o colectie noua de vinuri de vinoteca, provenind in mare parte din podgorii care in acest moment nu mai exista. Vinoteca Vinia numara 1,1 milioane de sticle.
Principalii competitori ai Vinia sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari si Cramele Prahova, adica principalii jucatori aflati pe piata vinurilor de origine controlata. Impreuna, aceste companii realizeaza 80% din piata.
Vinia Iasi a fost infintata in 1991 si a fost privatizata in 1995. Compania are un capital social de 178 miliarde de lei. Proprietarii sai sunt echipa manageriale, salariati si fosti salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO