Companii

Viorel Catarama concediaza 10% din angajati

07.04.2006, 00:00 23

Omul de afaceri isi restructureaza compania de mobila Elvila pentru a mari profitul, dupa pierderile din export aduse de aprecierea leului.

Elvila, unul dintre principalii producatori autohtoni de mobila, controlat de omul de afaceri Viorel Catarama, va concedia in acest an aproape 10% din personal. Catarama mizeaza pe reducerile de personal si pe schimbarea portofoliului de clienti pentru o profitabilitate mai mare a companiei.

"Anul acesta vom concedia aproximativ 400 de angajati, dar vom schimba si structura sortimentatiei si portofoliul de clienti", a afirmat Catarama. Dupa ce anul trecut au fost concediati 300 de angajati, in prezent numarul lor este de 4.120 de persoane.

Anul trecut, la nivelul intregii industrii a mobilei, 10.000 de persoane au fost concediate, arata datele furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania.

Piata a fost afectata de intarirea leului fata de euro, ceea ce a facut ca rentabilitatea exporturilor sa fie afectata. Strategia Elvila va permite producatorului de mobila sa inregistreze venituri de 125 mil. $ in acest an, in crestere cu 8,6% fata de anul precedent.

Catarama spune ca un alt indicator care va creste in acest an este profitul, dupa ce anul 2005 a adus pentru Elvila un castig net de doar 2 milioane de dolari, fata de un plan initial de 3,8 milioane de dolari. "Am pierdut aproape 2 milioane de dolari ca urmare a exportului, dar pentru acest an preconizez un profit de 2,5 milioane de dolari", a mai spus presedintele Elvila. O parte semnificativa din cresterea de profit din acest an va fi determinata de dezvoltarea retelei locale de magazine in detrimentul exporturilor.

"Ponderea exportului in totalul veniturilor companiei va ajunge in acest an la 45%, fata de 60% in 2004 si 55% in 2005", a explicat Catarama. La nivelul anului trecut, principalele piete de desfacere pentru Elvila au fost Uniunea Europeana, Canada si SUA.

"La sfarsitul anului 2005, am renuntat la peste 50% din portofoliul de clienti pe care ii aveam in 2004. In prezent avem in vedere inlocuirea acestora cu altii de pe alte piete", a continuat Catarama.

Printre tarile pe care le vizeaza in prezent Catarama sunt Rusia si Ucraina. "Pentru inceput avem in vedere vanzari lunare de 100.000-200.000 de dolari pe aceste piete, urmand ca valoarea sa creasca spre sfarsitul anului".

Anul acesta, Catarama are in vedere investitii de 9 milioane de euro, jumatate mergand in reteaua de magazine si jumatate in cea de fabrici.

Reteaua de magazine Elvila este formata atat din unitati proprii, cat si din 20 de magazine in regim de franciza. Dezvoltarea Elvila va avea in vedere trei directii principale: francizele, distributia si retelele proprii. "Am inceput sa dezvoltam reteaua de francize din momentul in care au aparut primele probleme cu exporturile, adica la sfarsitul anului 2004, iar pana la sfarsitul acestui an vrem sa ne adaugam inca 10-15 magazine", a mai spus Catarama.

Elvila vinde mobila prin intermediul retelelor Metro, Selgros si Carrefour si este in prezent cel mai mare producator de pe piata locala. Importurile detin o pondere nesemnificativa in totalul cifrei de afaceri Elvila. Elvila dispune de patru unitati de productie, la Beius, Mizil, Ramnicu Valcea si Piatra Neamt.

Productia locala de mobila a avut de infruntat in 2005 cel mai greu an de dupa 1990, in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat cu aproximativ 10% fata de euro. Practic, producatorii locali s-au vazut pusi in situatia in care cheltuielile cu materiile prime erau in lei, iar incasarile erau in euro, moneda care se deprecia permanent fata de moneda nationala. In aceste conditii, valoarea in lei a exporturilor de mobila ale Romaniei a scazut anul trecut cu aproximativ 4% in lei, de la 3,4 miliarde de lei (838 mil. euro) in 2004 la 3,2 miliarde de lei (911 mil. euro) in 2005, conform datelor furnizate de APMR.

Pe de alta parte, importurile au explodat anul trecut, cand au atins 230 de milioane de euro. Valoarea reprezinta o crestere de aproape 50% fata de anul anterior. Ultimele estimari indica pentru acest an o stagnare a exporturilor si o continuare a ritmului de crestere pentru importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO