Companii

Virgil Ivan, Synevo: Vom investi cateva milioane de euro intr-un laborator regional

Virgil Ivan, Synevo: Vom investi cateva milioane de euro intr-un laborator regional

Virgil Ivan, directorul general al Synevo: Premisa de la care s-a plecat a fost ca acest brand sa fie utilizat de Medicover International pentru extindere in toata Europa de Est. Din Romania a pornit totul, iar Synevo Polonia a aparut dupa modelul romanesc.

05.03.2007, 17:48 1005

Synevo Romania, divizia de laboratoare a grupului Medicover, analizeaza posibilitatea achizitiei de laboratoare locale, in special in provincie, potrivit directorului general al companiei, Virgil Ivan.
"Este un pas care se poate face rapid. Ne uitam la calitatea acestor laboratoare si la potentialul pietei. Pe plan local, nu exista o piata de laboratoare matura. In restul statelor am mers numai pe achizitii", a spus Virgil Ivan.
Synevo a luat nastere in Romania prin separarea in 2003 a diviziei de laboratoare Medicover Rombel de compania Medicover. Ulterior acestei operatiuni, in 2004, entitatea formata a luat numele de Synevo. In 2005, grupul suedez a decis sa extinda conceptul in Polonia, unde a achizitionat un laborator privat. Astfel, Polonia a devenit prima piata externa pe care s-a lansat acest concept de marca, realizat integral in Romania. Anul acesta, Synevo International a facut inca un pas spre extinderea regionala prin achizitia unui jucator din Kiev (Ucraina). Aceasta va fi a doua piata pe care se va implementa conceptul Synevo dezvoltat pentru piata romaneasca.
"Am cumparat un laborator privat in Kiev, urmand ca pana in iunie sa implementam acolo conceptul nostru. Ma refer in principal la partea de soft si la cea de tehnologie", spune Ivan.
Reprezentantii din Romania ai Synevo asigura consultanta si implementarea sistemului, conducerea labaratorului revenind unor cetateni ucraineni.
"Premisa de la care s-a plecat a fost ca acest brand sa fie utilizat de Medicover International pentru extindere in toata Europa de Est. Din Romania a pornit totul, iar Synevo Polonia a aparut dupa modelul romanesc", spune Ivan. In Polonia, Synevo este cel de-al doilea operator de pe piata, cu o retea formata din 13 laboratoare.
Virgil Ivan spune ca este mai practica achizitionarea de jucatori deja activi, deoarece acestia iti asigura aceesul la o piata formata. "In momentul in care achizitionezi, trebuie sa cumperi pe cineva care are o anumita valoare", spune el.
Grupul urmareste cu mare interes si piata din Bulgaria, insa o posibila achizitie in aceasta tara ar avea o valoare mai mica, deoarece dimensiunea laboratoarelor este mai redusa.
Pe plan local, planurile Synevo prevad investitii de cateva milioane de euro intr-un laborator regional, care sa permita un volum de 4-5 milioane de teste pe an. Unitatea ar urma sa aiba o suprafata utila de aproximativ 2.000 de metri patrati.
In Romania, in ansamblu, majoritatea laboratoarele functioneaza pe baza de contract cu Casa Nationala de Sanatate (CNAS). Astfel, fondurile unitatilor provin din contractele pe care acestea le au cu CNAS.
In cadrul Synevo, contractul cu Casa asigura maximum 20% din venituri.
Virgil Ivan spune ca actualul sistem de evaluare sustine de fapt existenta si inmultirea numarului de laboratoare.
"Nu este un sistem bazat pe libera concurenta. Bugetele alocate laboratoarelor ar trebui sa fie la medicii de familie si specialisti, care fac trimiteri la laboratoare", spune reprezentantul Synevo.
Odata eliminat acest sistem, numarul laboratoarelor s-ar reduce considerabil, de la 92 cate au in prezent contract cu CASMB (Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti), la 10-15 laboratoare, in doi-trei ani.
In acest moment, asupra laboratoarelor private se exercita doua tipuri de presiuni. Prima este de scadere continua a tarifelor, iar a doua, cu efect advers, de crestere a calitatii serviciului prestat.
"Calitatea actului medical este in directa relatie cu resursele financiare. Nu poti sa oferi calitate fara sa investesti bani. In conditiile in care exista presiunea de preturi, este evident ca exista o singura solutie, aceea de fuzionare a laboratoarelor, de reducere a numarului lor", spune Virgil Ivan.
Synevo Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 9,2 milioane de euro, cu 15% mai mult fata de rezultatele consemnate in 2005. Tinta companiei in acest an este realizarea unei cifrei de afaceri de 11 milioane de euro.
Compania va inaugura luna aceasta cel de-al zecelea laborator de pe piata locala, in Timisoara, in urma unei investitii de 700.000 de euro
Synevo a preluat prin externalizare sase laboratoare de spital, restul pana la zece aflandu-se in locatii independente. Primul laborator externalizat a fost cel din cadrul Institutului Oncologic Cluj, acum zece ani.
In prezent, Synevo opereaza laboratoare in Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Satu-Mare, Suceava din care trei in locatii independente si sase in spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO