Companii

VNU, in cautarea unui cumparator pentru Pagini Aurii

06.09.2004, 00:00 24

Proprietarul Pagini Aurii, grupul olandez VNU, care are afaceri si in Romania, se afla in proces de selectare a unui cumparator pentru divizia de ghiduri, VNU Worldwide Directories. Grupul a organizat o licitatie in urma careia au fost selectate, pe lista scurta, companiile de investitii The Blackstone Group, Apax Partners, Cinven, BC Partners si Carlyle, conform unor surse din piata.
Pentru selectie, VNU a apelat la serviciile bancilor de investitii Credit Suisse First Boston si Goldman Sachs. Castigatorul va fi anuntat pana la sfarsitul acestei luni.
Directorul general al editiei romanesti de editare de ghiduri Pagini Aurii, Shai Goldman, a declarat ca tranzactia este prea indepartata de Romania pentru a avea un impact direct.
"Cel care va cumpara, va cumpara pentru a imbunatati afacerea pentru a o putea vinde mai bine", a spus Goldman. "Singura influenta pe care ar putea-o asupra Romaniei ar fi ca am deveni ceva mai agresivi pe piata", a adaugat el.
VNU a devenit actionar principal la Pagini Aurii anul trecut, cand si-a majorat participarea de capital de la 28% la 84,2%, intr-o tranzactie care s-a ridicat la 24 milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt RomTelecom, cu 10,7% si Media Pro cu 5,1%.
In acest an, compania si-a majorat capitalul social cu 12 milioane de dolari, banii provenind de la VNU.
Goldman a spus ca anul acesta Pagini Aurii estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 15%, fara a preciza insa la cat s-a ridicat in 2003. In 2002, Pagini Aurii a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de dolari, cu 10% mai mult decat in  2001.
Goldman a mai spus ca anul acesta compania va intra in sectoare noi de activitate, prin lansari de noi produse.
Pagini Aurii editeaza 41 de ghiduri, cu o circulatie anuala de doua milioane de copii si furnizeaza informatii prin Internet si aplicatii multimedia pe CD.
Afacerea Pagini Aurii a inceput in 1998, actionari de atunci fiind Directory Systems Europe (DSE), subsidiara a grupului israelian Aurec, Southwestern Bell Communication, Media Pro si RomTelecom.
Portofoliul VNU World Directories, divizia din care face parte si Pagini Aurii, are un portofoliu de 125 de titluri, al caror tiraj depaseste 40 de milioane de exemplare.
Grupul olandez este si proprietarul companiei de cercetare de piata ACNielsen, prezenta si in Romania.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO