Companii

„Vom lansa în acest an primul program hibrid de MBA, la un cost de 8.000 de euro“

Dorel Paraschiv spune că la programele de MBA se înscriu tot mai mulţi ingineri şi medici

Dorel Paraschiv spune că la programele de MBA se înscriu tot mai mulţi ingineri şi medici

Autor: Adelina Mihai

27.04.2015, 00:02 194
„Începând cu anul acesta vom lansa un program de MBA hibrid, la distanţă, în care cursanţii să vină o dată pe lună la şcoală, iar suporturile de curs şi o parte din interacţiunea cu profesorii să se realizeze online. Avem foarte mulţi studenţi care vin de la Iaşi, de la Timişoara sau de la Cluj, pentru care ar fi mai bine dacă ar avea acces la informaţii online şi să nu fie nevoiţi să vină în fiecare weekend în Bucureşti. Prin intermediul tehnologiei, pot chiar să participe la discuţii sau să aibă interacţiuni one-to-one cu profesorul pe Skype, avem mai multe tipuri de softuri în şcoală care pot fi folosite. Noile tehnologii vor avea un impact foarte mare în toate domeniile economice, inclusiv în educaţie. Iar prin e-learning rolul profesorului va fi mai degrabă de facilitator în procesul de învăţare”, a spus Dorel Paraschiv.

În prezent, noul program de MBA hibrid se află în proces de acreditare la ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior).

Începând cu anul 2014, în cadrul ASE s-a creat o nouă facultate, Bucharest Business School, care gestionează două programe de educaţie pentru manageri: MBA-ul Româno-Canadian oferit în parteneriat cu University of Ottawa (Canada) – Telfer School of Management şi MBA-ul Româno – Francez INDE, oferit în colaborare cu CNAM Paris – International Institute of Management. Cele două programe, care au fost administrate în trecut de alte entităţi juridice, sunt oferite pe plan local din 1991 (Româno-Francez INDE), respectiv din1994 (Româno-Canadian) şi au împreună peste 2.000 de absolvenţi până în prezent.

Noul program hibrid de MBA al ASE va fi organizat sub umbrela MBA-ului Româ­no-Francez INDE.

„Este clar că trebuie să mergem către online, pentru că trebuie să ne apropiem de nevoile cursanţilor, care nu mai au timp, cum era pe vremea noastră, să vină să stea la şcoală de dimineaţa până seara. Ei preferă să primească informaţia pe telefon sau online, să citească, să asculte sau să vizioneze filme. S-a schimbat puţin paradigma învăţării, inclusiv în cazul programelor de MBA. Iar noi încercăm să ne adaptăm şi să facem pasul către epoca digitală”, a mai spus Dorel Paraschiv.

Preţul programului hibrid oferit de ASE este de 8.000 de euro, fiind mai scump decât MBA-ul Româno-Francez oferit „la clasă” (care costă 5.000 de euro), pentru că în cadrul acestui program o mare parte din costuri o reprezintă componenta tehnologică.

În cadrul ASE mai funcţionează un program de MBA, MBA-ul Româno-German – „Management antreprenorial”, care este administrat însă de Facultatea de administrarea afacerilor în limbi străine şi este oferit în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate Westfaliană.

 

Ce a mai spus Dorel Paraschiv despre:

 

Finanţarea programelor de MBA

Am constatat cu tristeţe că majoritatea companiilor au tăiat finanţarea din partea de formare a resurselor umane din cauza crizei. Pe de altă parte, după atâţia ani de criză, dacă nu investeşti în resursa umană, vei intra în altă criză, pentru că oamenii sunt demotivaţi şi nu au aceeaşi dorinţă de a munci. În prezent, circa 80% din studenţii noştri îşi plătesc singuri programele de MBA.

 

Cum s-a schimbat profilul studentului la MBA

Lucrez în piaţa programelor de MBA de peste 10 ani, iar profilul studentului s-a schimbat de la un an la altul. Vin la programe din ce în ce mai mulţi ingineri, medici, jurişti şi filologi, care sunt atraşi de ideea de a avea viziunea dezvoltării unui business şi de a avea o înţelegere economică, financiară şi de management. În trecut, majoritatea celor care veneau la MBA erau economişti. De aceea, în prezent planul de învăţământ este făcut ca la abecedar, de la noţiuni simple, de bază, la noţiuni de finanţe, de contabilitate, de management, de strategie sau de management de proiect. Astfel, după 2 ani de studiu, aceştia pot avea o imagine de ansamblu.

 

Noutăţile aduse în programe

Pregătim pentru studenţi voiaje de studiu în străinătate, în care aceştia lucrează cu profesori străini pe anumite proiecte. Anul trecut au fost în SUA şi în Franţa, iar anul acesta vrem să mergem şi în China. Studenţii au nevoie de o experienţă de învăţare în alt mod, de aceea am introdus şi un modul de dezvoltare a carierei, la care invităm speakeri din ţară şi din străinătate, din mediul de afaceri, din cel social sau economic sau de la Comisia Europeană.

 

Proiectele de final ale cursanţilor

În general, studenţii se orientează către proiecte din domeniile în care activează. Dacă lucrează în sectorul bunurilor de larg consum, întocmesc proiecte de sustenabilitate a afacerii sau de dezvoltare a business-ului în zona aceasta. Dacă sunt antreprenori, dezvoltă un business plan pentru compania lor, fie că e vorba de management de fonduri europene, deschiderea unui nou butic sau a unei noi linii de producţie. Mulţi dintre ei îşi prezintă ideile încă de la primele cursuri şi pe parcursul celor doi ani de studiu chiar testează ideile, astfel că lucrările lor au rezultate practice.

 

Limba engleză la MBA

Cursanţii vin cu un anumit nivel de cunoaştere a limbii engleze şi, pe parcursul programului, au oportunitatea de a se perfecţiona, astfel că nimeni nu poate absolvi programul dacă nu are un nivel mediu de cunoaştere a englezei. Sesiunile finale din programe durează 45 de minute, iar din comisii fac parte atât profesori români, cât şi francezi sau canadieni, de aceea, dacă la începutul programului limba engleză este o condiţie importantă, la final devine obligatorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO