Companii

Voronin vorbeste "moldoveneste" la Consiliul Europei

10.02.2003, 00:00 27


Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin s-a dat in stamba, miericuri seara, in fata deputatilor din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, acuzad un deputat polonez ca sustine opozitia de la Chisinau care protesteaza in strada si ca nu vede "realitatea" din tara sa, adica libertatea justitiei, a partidelor politice, si bunastarea in care se scalda moldovenii - cei mai saraci dintre europeni, potrivit statisticilor. Voronin, care nu vorbeste nici o limba straina in afara de rusa, s-a adresat parlamentarilor europeni in limba romana sustinand insa ca vorbeste "moldoveneste".


"Cum sa numim limba si nationalitatea noastra? Acestea sunt, de fapt, problemele interne ale tarii mele, probleme care nu tin de nici o rezolutie si de nici un organism international.", a spus el. Anul trecut Republica Moldova condusa de comunisti promoscoviti a eliminat din programa scolara "Istoria Romanilor", iar Voronin a multumit miercuri Consiliului Europei pentru "sprijinul acordat (?!)" in elaborarea cursului de "Istorie integrata", care a inlocuit Istoria Romanilor. Presedintele moldovean a mai spus ca tara sa negociaza cu Uniunea Europeana o clauza speciala pentru calatoriile moldovenilor in spatiul Schengen, dupa ce Romania va adera a UE. Primul ministru roman Adrian Nastase a spus la inceputul saptamanii ca Romania va introduce vize pentru cetatenii moldoveni dupa aderarea sa UE, pentru a se inscrie in regulile Uniunii. Voronin spune ca nu va negocia nimic cu Bucurestiul intrucat Romania nu este membru UE, iar aceste probleme se trateaza cu Uniunea Europeana.


Deputatii europeni au vrut sa stie cum isi onoreaza Rusia angajamentul de a-si retrage Armata a XIV - a din Transnistria, iar Voronin a raspuns ca nu este treaba lui: "Rusia si-a luat angajamente fata de OSCE nu fata de Republica Moldova".


Aflat la Bucuresti, seful Partidului Popular Crestin Democrat (in opozitie) de la Chisinau, Iurie Rosca l-a acuzat pe seful statului ca vrea legalizarea prezentei armatei rusesti in Transnistria. El a spus ca Voronin impreuna cu Vladimir Putin vor semna in aceasta toamna o declaratie in acest sens. Rosca a afirmat ca Moscova exercita presiuni puternice asupra Chisinaului pentru rusificarea populatiei si eliminarea "elementului romanesc" din aceasta tara. In Republica Moldova este aplicat un "plan rusesc de federalizare" care urmareste  transformarea tarii "intr-o anexa geopolitica a Federatiei Ruse.", a adaugat liderul PPCD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO