Companii

Vrancart da actiuni gratuite

21.07.2005, 19:21 21

Producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu peste 5,8 milioane de lei (1,6 milioane de euro) prin incorporarea in capitalul social a primelor de emisiune din cadrul ofertei publice initiale si emisiunea de actiuni gratuite.

Societatea va emite astfel un numar de 58,25 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, fiecarui actionar urmand sa-i revina 124 de actiuni gratuite pentru fiecare 1.000 de actiuni detinute la data de inregistrare. Capitalul social al Vrancart va creste astfel de la 46,9 milioane de lei la 52,7 milioane de lei.

Vrancart Adjud s-a listat la Bursa in urma unei oferte publice initiale derulata in luna aprilie prin care societatea a adunat 17,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro). Vrancart a oferit public spre subscriere investitorilor 116 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, la un pret de subscriere de 0,15 lei/actiune.

In ultima perioada a devenit o regula ca societatile care se listeaza la Bursa sa realizeze apoi o majorare de capital cu actiuni gratuite. Majorarile de capital cu actiuni gratuite duc de cele mai multe ori la cresterea valorii unei companii pe Bursa, datorita efectului psihologic pe care il genereaza, desi nu produc modificari la nivelul situatiei economice a companiei.

Societatea de intermediere SSIF Broker, care s-a listat in luna februarie, si-a majorat apoi capitalul social cu 37,8% prin incorporarea primelor de emisiune si a profitului din 2004.

La fel va proceda si Flamingo, care intentioneaza sa-si majoreze capitalul social prin emiterea de actiuni gratuite in proportie de pana la 5 la 1. Operatiunea se va realiza prin incorporarea primelor de emisiune obtinute in urma ofertei publice initiale care a avut loc in luna iunie. Anuntul privind majorarea cu actiuni gratuite a Vrancart vine in contextul in care dupa trei zile de tranzactionare cotatia Vrancart dadea semne ca ar putea sa scada sub 0,15 lei/actiune, pretul la care s-a derulat oferta de listare, ceea ce ar fi insemnat ca investitorii care au subscris in oferta ar fi iesit in pierdere.

Actiunile Vrancart si-au facut debutul la Bursa vinerea trecuta, pretul acestor titluri atingand un nivel maxim de 0,185 lei/actiune in debutul sedintei. Ulterior, cursul actiunilor Vrancart a avut o evolutie descendenta, pe fondul unei presiuni constante la vanzare venita probabil din partea micilor investitori care au subscris in cadrul ofertei publice si care au urmarit sa-si marcheze profiturile. Ultimul pret de tranzactionare a fost ieri de 0,155 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 12,8 milioane de euro. Actionarul majoritar al societatii este SIF Banat-Crisana, care anterior ofertei detinea 96,6% din actiuni. SIF Banat-Crisana detine in prezent 72,7% din actiunile Vrancart. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii elvetian Hyposwiss Danube Tiger, care a subscris circa un sfert din oferta, controland astfel peste 6% din actiuni.

Vrancart Adjud este unul dintre cei mai mari producatori de hartie si carton fiind, potrivit propriilor estimari, lider pe piata hartiei igienice, cu o cota de piata de 38% si unul din primii producatori de carton ondulat. Compania mai produce si hartie floating, destinata insa fluxurilor interne.

In primele cinci luni ale acestui an, Vrancart a obtinut un profit brut de 2,77 mil. lei (0,75 mil. euro), realizand o cifra de afaceri de 21 de mil. lei (5,7 mil. euro). Pentru acest an, compania estimeaza ca va obtine venituri din exploatare de aproximativ 20 de milioane de euro si un profit net de 1,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO