Companii

Wienerberger a inregistrat o crestere de 13% din vanzarea de caramizi

Wienerberger a inregistrat o crestere de 13% din vanzarea de caramizi
17.03.2009, 14:20 44

Wienerberger Sisteme de Caramizi, subsidiara locala a grupului austriac Wienerberger, a inregistrat anul trecut o crestere de circa 13% a veniturilor, pana la 73 de milioane de euro, echivalentul a 3% din veniturile grupului. Constructiile noi rezidentiale au fost principala sursa de crestere in primele noua luni ale anului, mai ales ca in 2008 a devenit operationala a treia fabrica Wienerberger de pe piata locala, in localitatea Triteni, in judetul Cluj.

"Piata rezidentiala a franat semnificativ spre sfarsitul anului, dupa o crestere puternica in primele noua luni. Cresterea veniturilor din 2008 a fost influentata si de livrarea pe piata la sfarsitului anului 2007 a fabricii de la Triteni. Insa, marja de profit a scazut din cauza cresterii costurilor de productie, care nu a putut fi acoperita de cresterea de preturi", afirma reprezentantii Wienerberger in raportul anual facut public ieri.
Pentru anul acesta Wienerberger estimeaza o scadere a numarului de locuinte incepute din cauza deficitului de finantare si a impactului crizei financiare, in timp ce amploarea reala a acestor efecte nu va putea fi estimata decat in cursul anului.
Subsidiara din Romania a egalat veniturile obtinute de Wienerberger in Ungaria, o piata unde austriecii au avut o prezenta mai indelungata. De altfel, cresterea din Romania si Bulgaria a acoperit scaderea vanzarilor de pe piata ungara.
Romania s-a numarat printre cele mai performante piete pentru Wienerberger anul trecut si este considerata o piata cu potential ridicat de crestere, insa conditiile economice dificile din ultima parte a lui 2008 se vor perpetua si in 2009 in Europa Centrala si de Est, in special in Ungaria, Romania, Rusia si Ucraina.
Wienerberger Sisteme de Caramizi opereaza trei fabrici, la Gura Ocnitei, langa Targoviste, la Sibiu si la Tritenii de Jos. La Sibiu sunt produse si tigle din beton si ceramica pentru acoperisuri, prin alte doua companii la care grupul detine participatii, Bramac si Tondach.
Totodata, grupul austriac este prezent in Romania si prin compania Semmelrock, specializata in productia de pavele din beton, care a deschis in 2006 o unitate de productie la Bolintin-Vale.
Veniturile totale ale Wienerberger, la nivel mondial, au scazut anul trecut cu 2%, la 2,43 miliarde de euro, iar profitul net a coborat cu 65%, la 103,3 milioane de euro, afectat inclusiv de costuri de restructurare de 55 de milioane de euro si pierderi de 16,7 milioane de euro ca urmare a reevaluarii negative a activelor intangibile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO