Companii

Wintershall tinteste alt monopol al statului: distributia de gaze

18.11.2003, 00:00 15

Compania germana de petrol si gaze Wintershall, activa acum in comertul si productia de gaze, intentioneaza sa investeasca in distributia de gaze din sudul Romaniei, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei.
In acest moment, compania vizeaza infiintarea de distributii de gaze in localitati care nu au inca retele de alimentare precum Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita sau Giurgiu, prin companii in care sa detina pozitia de actionar majoritar. Interesul Wintershall pentru aceste proiecte a fost confirmat de catre oficialii ministerului economiei si comertului.
Dupa 1989, pe piata romaneasca au aparut distributii private active la nivel local precum Congaz Constanta, GazVest Arad sau VitalGaz, care controleaza acum 10 a€“ 15% din piata totala a distributiei de gaze, dominata autoritar de companiile de stat Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, acum in curs de privatizare. Ruhrgas (Germania) sau Pelagas Ltd. (SUA) sunt deja active pe piata in urma achizitiilor de actiuni a distributiilor locale, facute in ultimii ani.
"Wintershall analizeaza in acest moment posibilitatea de a infiinta o distributie de gaze in Turnu Magurele, unde in acest moment nu exista. La ora actuala, suntem in faza pregatirii studiului de fezabilitate de catre o firma din Bucuresti, dupa care va trebui sa participam la o licitatie pentru a castiga concesiunea serviciilor de alimentare cu gaze", au spus sursele citate, care estimeaza la cateva milioane de euro investitiile necesare pentru a deveni distribuitori in localitate.
Licitatia va fi organizata de o comisie aflata in subordinea ministerului economiei si comertului, compusa din cinci persoane, trei reprezentand ministerul de resort si cate un reprezentant din partea ministerului de finante, respectiv al ministerului administratiei si internelor.
Wintershall este activ de peste un deceniu pe piata romaneasca in comertul cu gaze importate din Rusia de la Gazprom, iar in luna decembrie este prevazuta sa inceapa o productie experimentala de gaze langa Sighisoara.
Wintershall este primul investitor strain care a avut succes dupa 1989 in proiecte de explorare, in conditiile in care companiile straine au investit fara succes in perioada 1993 a€“ 2002 peste 212 milioane dolari in acest domeniu.
Compania germana este interesata sa-si construiasca o pozitie foarte puternica pe piata gazelor din Romania, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, avand in vedere ca si-a anuntat deschis participarea la privatizarea celor doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, o afacere de ordinul sutelor de milioane de euro. In plus, Wintershall a vizat pana acum si proiecte de transport a gazelor naturale si este interesata de investitii in depozite de inmagazinare.
O alta companie germana din industria europeana a gazelor, Ruhrgas, este unul dintre actionarii importanti ai distribuitorului local de gaze, Congaz Constanta. Rurhgas detine din noiembrie 2001 in urma participarii la o majorare de capital un pachet de 28,6% din actiunile Congaz, la fel ca si Distrigaz Sud si SNP Petrom. Restul actiunilor sunt detinute de Petroconst Constanta cu 13,9% si consiliile locale din localitatile Medgidia, Ovidiu, Kogalniceanu si Cogealac. Investitiile Congaz in perioada 1999 a€“ 2003 se ridica la aproximativ 12 milioane euro.
De asemenea, grupul american de investitii in domeniul energetic Pelagas Ltd. a cumparat in iunie pachetul majoritar de actiuni al altui distribuitor local, activ in zona Bucurestiului si a Brasovuluia€“ VitalGaz de la Fondul Roman Post Privatizare (FRPP), valoarea tranzactiei depasind 10 mil. $. In zona de vest a tarii (judetele Arad, Timis sau Bihor), activeaza un alt puternic distribuitor a€“ GazVest Arad, ai caror actionari majoritari sunt fondul de investitii Environmental Investment Partners (EIP) si Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat a€“ Crisana.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO