Preţul zahărului a crescut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înregistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
În România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% într-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice supermarket, indiferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilogram de zahăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Dintre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depăşeşte de câteva ori rata anuală a inflaţiei de 15,5%.
Recent, Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr. În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România (acţionariat austriac), companie care are două fabrici pe plan local, din care doar într-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen România (acţionariat german), care a deţinut anterior fabrica Zahărul Oradea şi Lucsor Impex (acţionariat românesc), care comercializează produse alimentare.
Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii, compania care operează fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov, justifică creşterea preţului zahărului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scumpit, dar şi inputurile şi materia primă.