Companii

Zarea strange capital pentru investitii de 1,2 milioane de euro

03.11.2005, 19:46 34

Actionarii producatorului de vinuri spumoase Zarea Bucuresti au aprobat, la sfarsitul lunii octombrie, majorarea capitalului social cu 4,5 milioane lei (1,2 mil. euro), prin aport in numerar, pentru sustinerea unui program investitional.

"Vom folosi fondurile pentru investitii in utilaje, pentru a creste capacitatea de stocare, dar si la reparatia cladirilor. Cel mai probabil vom avea nevoie de mai multi bani pentru a sustine un amplu proiect de investitii", a declarat Dumitru Tosa, vicepresedinte al companiei. Tosa a mai spus ca deocamdata nu se stie cati actionari vor subscrie la majorare.

Principalul actionar al Zarea, compania poloneza Ambra, a numit in cadrul aceleiasi sedinte trei reprezentanti in consiliul de administratie. In opinia vicepresedintelui Zarea, numirea celor trei reprezentanti in consiliul de administratie reprezinta o intentie a actionarilor de a-si intari prezenta pe piata romaneasca.

Ambra a devenit actionar majoritar al companiei in luna octombrie a acestui an, cand a achizitionat un pachet de 14,72% de actiuni de la Karom Trading Import-Export. In urma acestei operatiuni, Ambra a ajuns la o detinere de 24,17% din capitalul Zarea, iar Karom a ramas cu 22,4%.

Programul de investitii anuntat pentru 2006 de producatorul spumantelor Zarea reprezinta o continuare a investitiilor realizate de actionarii majoritari de la privatizarea din aprilie 2004.

"Cea mai mare parte a investitiilor derulate pana in prezent au vizat dezvoltarea fortei de vanzare, care a necesitat peste 400.000 de euro", a mai spus Tosa. El a precizat ca in urma acestor investitii, aria de distributie a companiei s-a extins la nivel national, dupa ce initial cuprindea doar zona Bucurestiului si cateva judete limitrofe.

Zarea a incheiat prima jumatate a anului cu un profit brut de 3,8 milioane lei (circa 1 mil. euro), de 13,5 ori mai mare fata de perioada similara a anului 2004. Cifra de afaceri a inregistrat o crestere de doar 4,4%, ajungand la 12,5 milioane lei (3,4 mil. euro). Zarea este listata pe piata Rasdaq, ultima tranzactie fiind incheiata la 25 octombrie, la un pret de referinta de 0,4534 lei, cu 0,75% mai mare fata de ziua anterioara. Actiunile Zarea au o valoare nominala de 0,1 lei/actiune.

Pe langa spumante, Zarea are in portofoliu si bauturi spirtoase: bitterul Karpaten, lichiorul Florentina si brandy-urile Moldova si Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO