Companii

Zarea vinde active pentru a-si plati datoriile catre stat

29.11.2004, 00:00 24

Producatorul de spumante si spumoase Zarea Bucuresti intentioneaza sa isI vanda o parte din active ca parte a unui amplu program de restructurare demarat dupa preluarea companiei de catre producatorul german Schloss Wachenheim sI pentru plata unei partI a datoriilor pe care compania le are fata de stat.
"Vindem sau inchiriem cateva active pentru a ne plati o parte a datoriilor catre stat dar sI pentru ca am concentrat productia la Zarea intr-o singura locatie. Din cele trei linii de productie am facut una singura pentru ca, decat sa lucrezi cu trei linii 100 de zile pe an, mai bine lucrezi cu una singura un an intreg", spune Emil Popescu, directorul general al Karom Drinks Bucuresti (detinut de producatorul german de spumante Schloss Wachenheim), actionarul majoritar al Zarea Bucuresti. Pe primul semestru al acestui an, Zarea avea datorii totale de peste 2,5 milioane de euro.
Popescu spune ca Zarea a realizat dupa preluarea sa de catre producatorul german o serie de investitii de mai mica amploare in noi linii de productie care sa permita imbutelierea unei game mai mari de sticle si pentru aplicarea unor noi modele de etichete. 
Compania anunta pentru anul viitor o investitie de aproape jumatate de million de euro in dezvoltarea departamentului de vanzari. "Suntem destul de multumitI de vanzarile din acest an desi piata de spumante sI spumoase este una dificila. Nu vad nici o modificare in cota noastra de piata care va ramane la cota de peste 25%", sustine Popescu. Vanzarile Zarea pe primele trei luni au atins 3 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.
Zarea isi va completa obiectul de activitate (acum format numai din fabricarea bauturilor alcoolice distillate) printre altele, cu fabricarea sucurilor de fructe sI legume, bere, malt sI ape minerale.
"Nu avem nimic concret in vedere pentru a ne lansa pe aceste noi piete, dar pe de alta parte nu stim ce oportunitatI se vor ivi in anii urmatori. Deocamdata, avem destule lucruri pe care trebuie sa le punem pe picioare", sustine Popescu.
Pe piata vinurilor spumante au fost mai multe tranzactii in acest an. Henkell&Soehlein din Germania a preluat pentru peste 11 milioane de dolari liderul pietei Astese Production (producatorul vinului spumante Angelli cu o cota de 45%) de la un grup de investitori italieni, Karom Drinks care a preluat pentru aproape 1 milioane de euro un pachet de 40% din Zarea, si Indagrara Arad - care pentru jumatate de milion de euro a preluat Spumante Silvania.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO