Companii

Zece din cele mai mari 50 de companii din România şi-au schimbat şefii. Cele mai importante zece numiri de CEO din acest an au avut în prim-plan companii cu afaceri cumulate de peste 50 mld. lei

Zece din cele mai mari 50 de companii din România şi-au...

Autor: Mihaela Pascari

31.12.2016, 22:45 312

Automobile Dacia, cea mai mare companie din Ro­mâ­nia după cifra de afaceri, operatorii telecom Orange şi Tele­kom, reţeaua de magazine Metro Cash& Carry, grupul pe­tro­lier ungar MOL, toate cu afaceri de peste un miliard de euro şi-au schimbat directorul general executiv (CEO) în acest an.

Şapte dintre cele mai mari companii care şi-au schimbat CEO-ul în acest an au ales expaţi pentru prima poziţie în companie şi doar trei au promovat sau numit manageri români, în condiţiile în care de regulă plecarea unui expat a fost înlocuită tot cu un manager străin.

„Companiile care au ales pentru poziţiile de top ma­nagement expaţi sunt companii cu tradiţie în a avea expaţi. Mergând spre globalizare, angajând oameni din diverse ţări, nu mai este o problemă provenienţa“, a spus Felix Toma, country manager pe România & Bulgaria în cadrul Gi Group, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

Dintre cele zece companii care şi-au schimbat managerul în 2016, doar traderul de cereale Ameropa Grains, un business de 2,4 mld. lei anul trecut, a promovat un român  - pe Constantin Vasile  - pe cea mai înaltă po­ziţie din companie, în locul cehului Jan Kadanik. În rest, acolo unde managerul ple­cat era străin şi înlocuitorul său este tot străin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO