Companii

Zentiva: Cheltuielile exceptionale din Romania trag in jos profitul grupului ceh, iar CEO-ul local demisioneaza

Zentiva: Cheltuielile exceptionale din Romania trag in jos profitul grupului ceh, iar CEO-ul local demisioneaza
30.07.2007, 18:30 147

Compania ceha Zentiva, unul dintre primii trei producatori de medicamente de pe piata locala, a inregistrat cheltuieli extraordinare, de 200 mil. coroane cehesti (7,14 mil. euro), in Romania in prima jumatate a acestui an, ceea ce ar putea determina un rezultat operational sub estimari la nivelul intregului grup.
Zentiva a publicat vineri pe site informatiile preliminare cu privire la rezultatele financiare inregistrate in prima jumatate a acestui an, in care se arata ca vanzarile nete, profitul operational si profitul net vor fi afectate de cheltuielile de pe piata romaneasca. De asemenea, profitabilitatea sub asteptari la nivelul grupului mai este influentata si de eroziunea preturilor pe piata din Cehia si de continuarea investitiilor in domeniul marketingului si al vanzarilor.
Costurile exceptionale ale subsidiarei reprezinta costuri de amortizare a stocurilor si provizioane pentru creante, potrivit Zentiva.
Bursa din Cehia a scazut brusc vineri pe fondul unor vanzari masive de actiuni Zentiva, potrivit Forbes.
Actiunile Zentiva au scazut cu 16,28% pe bursa din Praga, potrivit aceleiasi surse. Compania ceha isi va face publice rezultatele finale aferente primei jumatati a acestui an pe 6 august.
Tot vineri, pe Bursa din Bucuresti, Zentiva a anuntat demisia din functia de country general manager a Marianei Wencz, si preluarea temporara a atributiilor ei de catre Jozef Belcik, manager regional pentru Balcani, zona care cuprinde activitatile comerciale din Romania, Bulgaria si Moldova.
Compania deruleaza in acest moment o campanie de recrutare pentru pozitia de country manager.
Zentiva si-a inceput extinderea pe piata locala in 2003, la acel moment numai la nivel de reprezentanta. Grupul ceh a dobandit o prezenta importanta pe piata la finalul lui 2005, cand a achizitionat cel mai mare producator local, Sicomed Bucuresti. La finalizarea tranzactiei, noua entitate a luat numele actionarului majoritar, Zentiva. Cu vanzari de 88 mil. euro realizate anul trecut, Romania reprezinta a doua piata ca dimensiune a vanzarilor in cadrul grupului Zentiva, dupa Cehia. Din aceasta suma, circa 57 mil. euro au reprezentat vanzarile de produse ale fostei companii Sicomed, ceea ce reprezinta 64,8% din afacerile cehilor in Romania.
Recent, Zentiva a anuntat retragerea de pe piata locala a circa 40 de medicamente in cursul acestui an, fara a preciza despre ce produse este vorba. Aceste medicamente fac parte din portofoliul fostei companii Sicomed.
Potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor, Zentiva trece printr-un proces de analizare a portofoliului pentru a vedea daca unele produse mai vechi pot fi inlocuite cu terapii moderne. De asemenea, Zentiva a lansat anul trecut pe piata locala medicamente precum Vasocardin, Atram, Rispen, Fokusin, Helicid, Tralgit, Coxtral, Recoxa, Calibrum si Ibalgin.
Pe Bursa de la Bucuresti, actiunile Zentiva au scazut vineri cu 1,16%, pe fondul unor rulaje in crestere de peste 100.000 de euro.
Piata farmaceutica locala traverseaza una dintre dintre cele mai dinamice perioade din istoria sa, atat din punctul de vedere al ritmului de crestere, cat si perspectiva miscarilor de personal.
Dupa achizitiile de aproape 500 mil. euro de anul trecut, schimbarile la nivel de top management au fost cele care au tinut piata incordata. Cele mai recente plecari sunt cele ale sefilor de GlaxoSmithKline si Relad. Astfel, Roberto Musneci a renuntat la fotoliul de presedinte GSK Romania & vicepresedinte regional pentru Europa de Est - zona de Sud pentru un business propriu.
Mai recent, Robert Popescu, presedintele grupului Relad si Valentin Toncean, vicepresedinte, si-au inaintat demisiile de la conducerea unuia dintre cei mai mari distribuitori din piata.


Mariana Wencz, al doilea angajat al cehilor in Romania

La inceputul anului 2003, Mariana Wencz devine primul country manager al cehilor in Romania, perioada in care in cadrul companiei mai lucra o singura persoana.
Anterior acestei pozitii, Wencz a ocupat timp de noua ani mai multe functii in cadrul distribuitorului de medicamente Relad, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata locala. Ultima pozitie pe care a detinut-o in cadrul Relad a fost cea de Key Account Manager.
In 2006, dupa demisia lui Klaas Postema, directorul general al producatorului Sicomed, companie achizitionata de grupul ceh in 2005, Mariana Wencz a devenit country general manager al Zentiva, pozitie care implica coordonarea tuturor activitatilor de marketing si promovare din Romania, exceptie facand cele de productie, financiare si administrative, conduse direct de la Praga.
"Decizia de a demisiona a fost luata impreuna cu grupul ceh. In prezent am mai multe oportunitati pentru a-mi continua cariera, urmand sa ma decid in urmatoarele doua luni", a spus Mariana Wencz.
Ea a precizat ca analizeaza atat posibilitatea demararii unui business propriu, cat si continuarea activitatii in cadrul unei corporatii. Contractul pe care il are cu Zentiva ii permite sa lucreze in cadrul unei alte companii farmaceutice.
Mariana Wencz a condus un business de 88 mil. euro, adica 18% din totalul afacerilor grupului ceh. Cea mai mare pondere in aceste vanzari o are medicamentul Simvacard (pe aria teraputica cardiovasculara - n. red.), care asigura 12% din vanzarile din Romania, si care inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere. O pondere importanta, de chiar 10%, ii revine Algocalminului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO