Companii

ZF Investiţi în România! Adrian Rus, Komoder: Pentru ca România să atragă producţie este nevoie ca statul să intervină cât mai puţin în economie şi să digitalizeze cât mai multe ramuri

Un proiect ZF & CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

12.07.2021, 18:00 225

♦ Compania produce fotoliile în China şi Taiwan.

Retailerul român de fotolii de masaj Komoder spune că va menţine producţia în Asia, dar în continuare proiectarea şi comercializarea se vor realiza din România.

„Vorbim de un produs complex, cu multă tehnologie, iar asiaticii au un apetit ridicat pentru astfel de tehnologii, motiv pentru care reuşim să producem cu un cost foarte bun în Asia. În Europa nu poate fi competitivă în acest moment în a produce astfel de lucruri. Pe de altă parte, pentru a atrage producţia, guvernul poate reduce taxe, birocraţia şi să digitalizeze orice contact cu instituţiile statului“, a spus Adrian Rus, fondatorul Komoder.

Compania produce fotoliile în China şi Taiwan.

„Mai departe noi le vindem prin Ro­mâ­nia pentru export spre vest. Pregătim acum un fotoliu care va măsura pulsul, ni­velul de oxigen din sânge şi parametri măsuraţi cu atenţie în ultimul an, pe timp de pandemie“, a spus Adrian Rus.

Komoder pregăteşte deschiderea a două noi showroomuri internaţionale în 2021, în oraşul britanic Londra, respectiv oraşul francez Lyon, în contextul în care produsele companiei ajung la export în aproape 30 de ţări. Retailerul are în prezent patru showro­omuri în România, situate în centre comer­cia­le din Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, pre­cum şi şase locaţii internaţionale în Bar­ce­lona, Sofia, Rotterdam, Madrid, Mila­no şi Budapesta – ultimele trei fiind deschise în 2020.

Produsele Komoder au ajuns în 2020 în aproape 30 de ţări, întrucât jumătate din vânzări au fost realizate la export anul trecut. Compania vinde printr-un mix de online şi showroomuri, ceea ce împinge nevoia extinderii atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

Retailerul a investit aproape 350.000 de euro în 2020, un an în care a inaugurat un nou centru logistic în Cluj, realizat în urma unei investiţii de 80.000 de euro. Komoder are trei depozite în România, însă fiecare ţară în care are showroom vine cu o soluţie de depozitare, aducând totalul depozitelor la zece.

„Vrem să extindem centrul logistic deschis anul trecut la Cluj pentru că este o facilitate care ne ajută enorm pe zona de export, e funcţională 24/7 şi ne ajută să livrăm în mai puţin de 20 de ore cam în orice punct al Europei“, a spus Adrian Rus.

Livrările sunt realizate cu flota proprie care curpinde astăzi 13 camioane, în contextul în care întreaga echipă a Komoder se ridică la 55 de angajaţi.

Cifra de afaceri a Komoder a crescut cu circa 70% în 2020, ajungând la peste 5 milioane de euro, în contextul în care retailerul a reuşit să ţină pasul cu cererea, din punct de vedere logistic.

La afaceri de peste 5 milioane de euro, marja de profit s-a situat la 15%. Adrian Rus deţine 95% din retailerul Komoder, în timp ce restul de 5% este deţinut de tatăl său.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO