Constructii & Imobiliare

Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România: Volumul investiţiilor pe piaţa comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, cu un interes în creştere pentru spaţiile de birouri. Petru acest an ne aşteptăm la creşteri şi pe sectorul de spaţii comerciale

Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România: Volumul...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2023, 10:26 204

Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) vor fi influenţate în 2023 în principal de persistenţa inflaţiei, de provocările legate de forţa de muncă, de riscurile cibernetice şi de reglementările legate de schimbările climatice, conform unui studiu global realizat de Deloitte.

„Piaţa imobiliară globală este direct conectată la evoluţiile din economie, astfel că prudenţa jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între aşteptările investitorilor şi cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanţare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate şi surse alternative de finanţare, precum fonduri de investiţii sau chiar «family offices». În România, piaţa a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, volumul investiţiilor pe piaţa comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacţiilor au vizat proprietăţi din Bucureşti (55%), cu un interes în creştere pentru spaţiile de birouri. Petru acest an ne aşteptăm la creşteri şi pe sectorul de spaţii comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar.

În ciuda unor rezerve privind evoluţia pieţei pe termen scurt, 66% dintre participanţii la studiu se aşteaptă la îmbunătăţire sau stabilitate în privinţa elementelor fundamentale specifice pieţei imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spaţii vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), preţul proprietăţilor (65%), activitatea de tranzacţionare (63%), costul finanţării (63%) şi disponibilitatea capitalului (60%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO