Constructii & Imobiliare

Lovitură de teatru pe piaţa imobiliară: Programul ”Prima Casă” a intrat în vizorul FMI. Fondul Monetar avertizează că programul reprezintă un risc la adresa stabilităţii sistemului bancar şi recomandă încetinirea programului, precum şi impunerea unei noi limitări a gradului de îndatorare. ”Salutăm decizia guvernului de a reduce treptat programul ”Prima Casă”

Lovitură de teatru pe piaţa imobiliară: Programul...

Autor: Ştefan Stan

12.06.2018, 09:32 3403

Eficacitatea instrumentelor macroprudenţiale pentru creditele ipotecare este subminată de programul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un LTV de până la 95%, avertizează FMI printr-un raport dur la adresa sistemului bancar din România.

Expunerea băncilor pe sectorul de real estate a crescut odată cu creşterea creditării în acest sector de la 21% la 54% între 2008 şi 2017. Aceste contracte de credite ipotecare, în cea mai mare parte cu dobândă variabilă, expun băncile la riscuri de credit în eventualitatea unei creşteri abrupte a ratelor dobânzii. 

Metoda inedită de a-ţi ascunde identitatea. Cum a venit o femeie să-şi ridice marele premiu câştigat la loto de frică să nu afle lumea cine este

Povestea românului milionar în dolari la 19 ani, care te lasă fără cuvinte: La 11 ani, avea deja primul job plătit, iar acum numără printre clienţii săi pe Selena Gomez şi Justin Bieber

Sistemul bancar din România are de asemenea una dintre cele ma imari expuneri pe datoria publică, aproximativ 20% din active în 2017. Aceasta ar putea duce la o devalorizare puternică în eventualitatea unei creşteri a dobânzilor. 

O altă problemă a sectorului bancar românesc este faptul că, deşi a scăzut considerabil din 2011, aproximativ 35% din creanţele băncilor sunt denominate în valută, unde există riscuri crescute în cadrul unui sistem cu lichiditate crescută. 

FMI recomandă o recalibrare a programului ”Prima Casă”, prin măsuri cum ar fi impunerea unei limită a îndatorării, care ar mitiga din riscurile expunerii băncilor pe sectorul imobiliar. O asemenea limită ar trebui impusă pe toate creditele ipotecare, inclusiv cele Prima Casă. ”În acest context, FMI salută decizia guvernului de a reduce treptat programul Prima Casă” 

Dobânzile scăzute, revenirea robustă a pieţii muncii, precum şi garanţiile guvernamentale pentru programul Prima Casă, sunt printre factorii care au dus la o susţinere a creşterii sectorului imobiliar în 2017.

Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.

Beneficiarii programului Prima casă pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%, faţă de un avans de 15 – 25%, cât este cerut de bănci pentru un credit imobiliar standard.

Garanţiile oferite de stat prin programul Prima casă au făcut ca aproape 80% din creditele ipotecare să se acorde prin acest program.

Programul Prima Casă a fost demarat în 2009, iar valoarea totală a garanţiilor a ajuns la echivalentul a 4 miliarde de euro.

Peste 200.000 de români şi-au luat o locuinţă prin programul Prima casă. Prima Casă a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditării ipotecare, împrumuturile acordate de bănci prin acest program totalizând echivalentul a 8 mld. euro.

Aproape jumătate din fondurile disponibile pentru acest an, echivalentul a 954 milioane de lei, au fost epuizate în primele cinci luni din 2018. 
Valoarea medie a garanţiilor acordate în primele cinci luni s-a situat la 101.200 de lei, fiind în creştere cu circa 7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24