Constructii & Imobiliare

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Nu vom renunţa la programul „O familie, o casă”, aşa cum a sugerat FMI

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Nu vom renunţa...

Autor: Dorin Oancea

11.06.2019, 15:22 2052

Guvernul nu va renunţa la programul „O familie o casă”, noua variantă a „Prima Casă”, aşa cum a sugerat la finele săptămânii trecute delegaţia FMI care a evaluat starea economiei româneşti, a declarat marţi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. 

„Cu siguranţă nu”, a răspuns Teodorovici, întrebat despre posibilitatea renunţării treptate la program.

„A fost o discuţie la BNR pentru schimbarea programului Prima Casă şi o să avem o concluzie finală în curând la această nouă formă a planului. „O Familie O Casă” este mult mai bun şi mai atractiv mai ales pentru tinerele familii”, a spus ministrul.

Misiunea FMI a sugerat Guvernului să elimine în mod treptat programul Prima Casă.

Programul "O familie, o casă", aflat în stadiu de proiect, ar putea înlocui prevederile programului "Prima Casă". Potrivit priectului, statul poate să garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, faţă de programul ”Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată. Locuinţa trebuie să aibă minim două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Faţă de ”Prima casă”, dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobândă variabilă, aşa cum este în cazul programului "Prima Casă".

Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestiunării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subvenţii, astfel. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO