Constructii & Imobiliare

One United Properties: Măsurile propuse de guvern vor alimenta presiuni asupra scăderii numărului şi a valorii totale a tranzacţiilor imobiliare

One United Properties: Măsurile propuse de guvern vor...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.08.2023, 12:03 3892

Majorarea preţurilor, scăderea numărului şi a tranzacţiilor imobiliare, dar şi scăderea veniturilor încasate de bugetul de stat sunt cele mai grave consecinţe ale măsurilor propuse de guvern tocmai în vederea creşterii veniturilor, arată estimările făcute de One United Properties, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari locali.

Potrivit calculelor realizate de One United împreună cu analişti economici specializaţi pe fiscalitate, impactul fiscal al majorării TVA, împreună cu taxa de 5% propusă pentru tranzacţiile imobiliare vor avea multiple efecte.

„Creşterea fiscalizării microîntreprinderilor (89% din companiile active în România) va determina o majorare a preţurilor finale şi o susţinere a presiunilor inflaţioniste. Implicit, această dinamică va menţine presiunile asupra scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi persistenţa dobânzilor ridicate aferente creditelor ipotecare, ambele alimentând presiuni asupra scăderii numărului şi a valorii totale a tranzacţiilor imobiliare”, arată One United.

Majorarea TVA şi a taxei de 5% aferente tranzacţiilor imobiliare va creşte aceste presiuni, amplificând scăderea numărului şi a valorii tranzacţiilor imobiliare, cu un impact direct negativ asupra încasărilor la bugetul public.

Potrivit One United, taxarea mai mare asupra companiilor va avea efecte negative atât asupra lor, cât şi asupra bugetului de stat, iar impactul ar putea fi chiar şi mai mare.

„În opinia mea, ca urmare a măsurilor fiscale propuse, volumul afacerilor companiilor din construcţii şi dezvoltare/tranzacţii imobiliare va scădea cu un procent cuprins între 10 şi 12%, ceea ce va avea un impact bugetar (scădere a veniturilor) de aproximativ 7 miliarde lei anual”, spune Andrei Diaconescu, unul dintre acţionarii One United.

Măsurile discutate de gu­vern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din do­me­niul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat în ultima săptămână, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu im­pact direct asupra pieţei imobiliare.

Una dintre ele prevede că „orice persoană fizică poate achiziţiona, în­ce­pând cu data de 1 septembrie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoa­re nu de­păşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%”.

Cea de-a doua măsură spune că „impozitul pe deţinerea mai multor proprietăţi imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asu­pra di­ferenţei dintre suma valorilor impo­za­bile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei“.

A treia măsură precizează că „impozitul pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânza­re al fiecărei clădiri rezidenţiale vân­du­te, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă”.

Practic, spun dezvoltatorii imobi­liari şi consultanţii, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locu­in­ţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se ma­jorează la 1% impozitul pentru cei ca­re deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de ­2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde câteva zeci de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO