Constructii & Imobiliare

Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor: Vânzările pe zona rezidenţială sunt afectate de creşterea ROBOR, şi implicit a ratelor bancare, şi de război, iar reticenţa cumpărătorilor se va menţine probabil şi anul viitor, în paralel cu o reorientare spre închirieri

Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor:...

Autor: Roxana Rosu

21.11.2022, 16:02 263

Vânzările pe zona rezidenţială sunt afectate de creşterea ROBOR, şi implicit a ratelor bancare, şi de război, iar reticenţa cumpărătorilor se va menţine probabil şi anul viitor, în paralel cu o reorientare spre închirieri, spune Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor.

În acelaşi timp, se construieşte foarte putin faţă de necesitatea României, inclusiv în Bucureşti. În Bucureşti, anul trecut au fsot date în folosinţă 20.000 de apartamente noi la o populaţie de 3 milioane.

 ”Autorităţile locale trebuie să susţină investiţiile imobiliare pentru că ele aduc dezvoltarea altor domenii.  La noi, de 30 de ani se lucrează la infrastructură. Noi avem soluţii pentru a fluidiza traficul din Greenfiel spre oraş, inclusiv peste centură, dar stăm peste 1,5 ani după PUZ-uri. E un blocaj masiv”, a declarat Tinu Sebeşanu în cadrul conferinţei ZF si ROMANIA PROPERTY CLUB: Polii de business ai Romaniei.

Compania derulează în prezent o investiţie de peste 100 milioane euro la Iaşi, în Greenfield Copou, dar se uită la toate oraşele cu peste 300.000 locuitori.

”În Constanţa, suntem prezenţi cu cartierul Boreal de câţiva ani. Acum facem Boreal Plus, care va fi livrat în primăvară. La Iaşi ne uită încă de acum 3 ani şi am observat creşterea exponenţială a oraşului. E o tendinţă naturală de urbanizare a României. Cel mai mult se dezvoltă oraşele cu centre universitare”.

Tinu Sebeşanu spune că la Iaşi au fost puse pe piaţă sub 1000 de apartamente noi anul trecut, mult sub cerere, în condiţiile în care oraşul captează forţă de muncă nu doar din zona Moldovei, ci şi din Ucraina şi din Republica Moldova.

”Pe lângă proiectul Greenfield, avem şi conceptul Luxuria, cu proiecte  mai mici, situate în centrul oraşelor. Suntem în discuţie pentru un teren în Iaşi şi cu acest concept”.

Compania a accelerat procesul de producţie, pentru a avea un stoc permanent. ”2023 este destul de impredictibil, cea mai mare variabilă fiind pentru noi partea de autorizare, care ne poate afecta planul de afaceri”, a mai spus Tinu Sebesanu.

Ce a mai declarat Tinu Sebeşanu în cadrul conferinţei:

Primarii ar trebui să fie în competiţie pentru a atrage investiţiile. Investiţiile imobiliare aduc companii, aduc bunăstare pentru locuitori, dezvoltare pe orizontală şi verticală. Şi sunt oraşe, ca Bucureşti, care blochează aceste proiecte.

Există şi o problemă şi de birocraţie în România, interpretarea diferită a legislatiei de o autoritate sau alta.

La Iaşi, investim peste 100 de milioane euro în proiectul Greenfield şi suntem atenţi la toate oportunităţile, dar şi la pericole. Ne uităm la toate oraşele cu peste 300.000 locuitori.  Piaţa imobiliară din Iaşi, inclusiv cea rezidenţială, este foarte în urmă faţă de alte oraşe.

Constanţa s-a dezvoltat mai greoi. Are avantajele ei însă, portul, litoralul. Pe piaţa medie e cerere foarte mare. Au fost multe proiecte care nu au fost duse la final şi au creat reticenţă în rândul clienţilor. Oamenii aşteaptă să vadă clădirile ridicate, apoi cumpără. Tot aici, creditarea bancară este foarte redusă, poate şi pentru că multe joburi sunt sezoniere. Cererea este foarte mare totuşi. Dar 70% din clienţi vin cu credit ipotecare şi asta scade ritmul de vânzări.

Vânzările noastre sunt la fel ca în restul ţării, afectate de creşterea ROBOR şi război. Sunt scăderi de peste 36% la ritmul de vânzări. Probabil şi următorul an lumea va fi reticentă, tot mai mulţi se orientează mult spre chirie acum. Sunt multe familii tinere care vor o casă, dar nu vor un credit acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO