Curs BNR

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

12.03.2015, 10:47 473

În jurul orei 10:20, euro era tranzacţionat între băncile comerciale la 4,4345 lei, faţă de 4,4430 lei pe finalul zilei precedente.

Schimburile au avut loc în intervalul 4,4326 - 4,4441 lei/euro, maximul fiind înregistrat chiar în deschiderea tranzacţiilor.

În regiune, forintul şi zlotul au stagnat faţă de euro.

Valutele din Europea Centrală şi-au revenit miercuri după scăderile mai puternice din şedinţele precedente, când aprecierea agresivă a dolarului a determinat mulţi investitori să-şi reconsidere poziţiile. Leul a avut o evoluţie mai stabilă în această perioadă, iar aprecierea de miercuri a fost, de asemenea, de amploare mai redusă.

Pe pieţele externe, dolarul se tranzacţiona în scădere cu 0,8%, la 0,9409 euro, în timp ce francul, elveţian a coborât cu 0,1%, la 0,9389 euro.

Deprecierea euro s-a accelerat în ultimele zile, odată cu lansarea programului de achiziţie de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană şi în contextul semnelor că întărirea economiei americane ar putea determina Rezerva Federală a SUA să înceapă creşterea dobânzilor de la mijlocul anului.

În plus, sentimentul negativ faţă de euro a fost accentuat şi de faptul că Grecia pare să nu fi făcut progrese în tentativa de a convinge partenerii din zona euro să renegocieze termenii acordului financiar.

Cursul dolarului anunţat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al şaselea record consecutiv, şi a depăşit francul elveţian, în contextul aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.

Referinţa francului elveţian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.

Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elveţian pe 14 ianuarie, ultima zi înainte ca Banca Elveţiei să elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renunţarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternică şi foarte rapidă a monedei elveţiene, care a depăşit în aceeaşi zi dolarul.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO