Eveniment

10 ani de economie intr-o singura editie

10 ani de economie intr-o singura editie
16.11.2008, 18:38 65

1998

NATO amana valul doi. Conel s-a salvat in extremis. Opozitia boicoteaza votul pentru BNR. Isarescu va continua sa guverneze BNR. Rulmentul se privatizeaza. Centrala FPS da afara o treime din personal. Colosii aluminiului fuzioneaza. FPS e ajutat sa vanda Sidex. Cursul leu/dolar va fi predictibil. Bugetul, rectificat cu 26,3 mld. lei. In '95 Romania a vandut Irakului tehnica militara. Incepe lichidarea marilor perdanti. Societe Generale castiga BRD. Romania isi joaca ultima carte. Autostrada de 250 mil. dolari. Productia scade, preturile cresc. Declin economic in estul Europei in '99. Privatizarea bancilor la final. Perspective sumbre de aderare la NATO. BNR confirma: 10.045 lei/dolar. Lukoil si Gazprom isi unesc fortele. Guvernul acorda totusi al 13-lea salariu. O agentie pentru reforma bancara. BNR va folosi euro pentru rezerva valutara. Remes vrea a doua rectificare bugetara. Iar se schimba legea privatizarii.
 
1999
Ierarhiile in extinderea UE au fost stabilite. Politicienii vor alegeri simultane. 300 mil. dolari pentru conducta Constanta - Trieste. Banca Turco-Romana intra in ring. Romania tine drumul drept spre stanga. Remes ar concedia patru din cinci functionari. Fuziunea BCR - Bancorex, amanata ca sa nu fie respinsa. Doar 5.000 de miliarde de lei pentru ministere. La rectificarea bugetului, Remes a impartit saracia. Fostul sef al ING va fi presedinte la BCIT. Pretul actiunilor BTR, peste asteptarile brokerilor. Adierile electorale deja ametesc reforma. Legea Lupu a mai facut un pas spre compromis. Fuziunea Bancorex - BCR, blocata pana la stabilirea pierderilor. Sicomed scoate la vanzare actiuni de 224 miliarde de lei. Intre noi si rusi, gazele trec, problemele raman. BCR a inceput selectia pentru credite ANL. Joseph Stiglitz paraseste Banca Mondiala. Infarctul ameninta un stat cu administratie obeza. Accizele niveleaza preturile la tigari. Austeritate pentru a mia oara. Blocada pe Dunare. Roman Brasov, un mort fara certificat. Falimentele ar scoate Romania din haos. FMI ia bugetul la bani marunti. PIB continua sa scada. FMI - Guvernul Romaniei: 1-0 la pauza. S-a deschis usa restituirilor si a pietei pamantului. Camdessus pleaca de la conducerea FMI. Cutitul a ajuns la os. Basescu blocheaza navele sarbesti. Dobanzile n-au dansat decat o vara. Bugetul pe 2000 asteapta a doua transa de la FMI. Vasile capoteaza, dar PNTCD nu gaseste un premier taranist. Privatizarea IAS-urilor mai intarzie. Petromidia nu-si gaseste stapan. Un guvernator la Guvern.
 
2000
Banca Agricola asteapta pretendenti pentru maritis. Plan de restructurare pentru 14 firme cu mari pierderi. Statul ramane marele client al bancilor. SRI a stiut si a spus de FNI. Bataie mare pentru actiunile Otelinox. Stolojan spune "da" liberalilor si intra in cursa pentru Cotroceni. Platile deponentilor BIR se vor face prin BRD. S&P considera Romania in pericol de incetare de plati. CEC va contesta din nou contractul cu FNI. Razboi pe tema banilor de pensii. Canadienii investesc in aurul de la Brad. Incep negocierile finale pentru privatizarea SNTR. Legea asigurarilor va epura piata de neaveniti. Isarescu anunta inchiderea sezonului la esalonari. BNR da banii inapoi bancilor straine. 13 - 15 iunie '90 - scoaterea Romaniei din jocul european. Lindsell Eentreprises taie oferta pentru Asirom. Emil Constantinescu: Nu mai candidez. Deponentii BIR isi vor primi banii in august. Guvernul sustine extinderea Connex si Dialog. Coreenii de la Samsung reiau batalia pentru Otelinox. Pana s-o dezghete, reforma fiscala baga in ceata economia. Partidele s-au aliniat pentru cursa electorala. Peste jumatate din oamenii de afaceri sunt nevoiti sa dea mita. Primarii se aleg cu ce au cules partidele. Constructia de locuinte pe credit ipotecar poate incepe. BRD a avut un an bun alaturi de francezi.
 
2001
Sidex are de ales dintr-o singura oferta. Disputa la Ardaf in privinta cotarii la bursa. Ericsson, Alcatel si Philips nu mai fac telefoane la Timisoara. Pe cauciucurile Tofan scrie de astazi Michelin. Raiffeisenbank a depus oferta pentru Banca Agricola. Kraft Foods soarbe Nova Brasilia dintr-o inghititura. Oresa Ventures are 75 mil. euro pentru Europa de Est. Supele Knorr au intrat in oala Unilever. BTR isi vinde casa. Grupul Rewe aduce XXL Mega Discount in Romania. NATO isi trimite cercetasii. Masina de import se pedepseste mai bland. SIF Muntenia intarzie vanzarea Bancii Agricole. BCR intra singura in arena asigurarilor. Iarna, berea se cumpara cu tot cu fabrica. FMI lasa guvernul sa-si discute bugetul. Razboiul telefoanelor s-a mutat in strada. GED Capital vrea sa stranga 8 mil. euro pentru IT. Indienii si-au cumparat grijile noastre. Francezii de la Pechiney cer sa preia conducerea Alro. Automobile Dacia se ingroapa in pierderi. FMI se uita urat la salariile bugetarilor. Viitorul suna bine sau viitorul e Orange? Medsana cauta la Bursa bani de spital. Steagul turcesc ramane infipt pe BTR. Bugetul rectificat merge pe o inflatie de 29%. Romtelecom se lanseaza in turism. Cu un ochi la euro, cu altul la dolar, cu amandoi la un cos euro/dolar?
 
2002
Deductibilitatea primelor de asigurare: da, nu se poate. Romania vrea 500 mil. euro de pe pietele de capital. TBI Holding vrea o banca in Romania. Umbra BRS se intinde peste Fondul de Investitii Gelsor. Coca-Cola HBC inchide fabrica de la Brasov. Chinezii vor sa cumpere Arctic Gaesti. Romtelecom a avut pierderi de 40,8 milioane euro. BRD: majorare de capital cu actiuni gratuite de 53 mil. $. Casino Partouche a mizat pe o carte gresita: Romania. Volksbank Romania se asociaza cu o banca italiana. Gigantul E.ON vrea sa puna Romania pe harta sa. Lectia Tezaurului: BNR pastreaza jumatate din aur in Vest. RWE inhata perla coroanei Electrica. Coca-Cola ar vrea sa bea din apele minerale Dorna. Piata de capital are o noua Constitutie. BRS nu a avut zile multe. Romania, a doua piata din Est in care vine marca Orange. Pragul de 0,1% la SIF este pe cale sa cada. FMI nu accepta relaxarea propusa de Guvern. Finantele incearca sa reduca CAS la 25%. In cazul MobiFon, Copos se mai gandeste. Companiile din Constanta au un nou client: armata americana. Guvernul raporteaza record la inflatie: 0,4%. Solectron Franta vrea sa se mute in Romania. Dupa 12 ani, Copos a implinit 100 de milioane de dolari. RCS intra in competitie cu Romtelecom pe piata telefoniei fixe. Bursa de Valori, la maximul ultimilor patru ani. BCR renunta la Omniasig Asigurari de Viata. OTE spune "pas" la privatizarea Romtelecom. Pretul apartamentelor a sarit in aer. Olandezii de la Nutricia, aproape de preluarea Napolact.
 
2003
Privatizarea Petrom este ilegala. Ce fac romanii cu banii altora: jumatate de miliard pe masini straine. Carrefour si Cora: duel in arena hypermarketurilor.  Intr-o mare de lei, BNR abia mai trage navodul. Economia romaneasca arata altfel in oglinda euro. Vanzarea Terapia, un mister de 46 de milioane de dolari. Cine creste de trei ori cat economia? In 2003, tot industria IT&C. Privatizare la Petrom? Stati mai intai sa ne concentram. La Carrefour, recolta la hectar este 100 de mil. euro. ING Bank arunca manusa pe piata creditelor ipotecare: 25 de ani! Bursa de Valori si piata Rasdaq se gandesc la fuziune. La CEC se pregatesc 1.000 de concedieri. 10 miliarde de dolari se pregatesc sa ne intre pe sub usa. Brau Union vizat de Heineken si SabMiller. Heineken va ajunge in Romania, insa via Austria. Consiliul Concurentei cere anularea licitatiei malpraxis. Accenture vine sa-i ajute pe managerii romani. La vremuri grele, masini de vreme buna. Opera Center vandut pentru 29 mil. dolari. PIB-ul Statisticii nu se potriveste cu economia. Tranzactie de 10 mil. dolari pe piata distributiei de gaze. Baltazar si-a vandut jumatate din actiunile BRD. Tranzactie istorica: Bill Gates cumpara un antivirus romanesc. Americanii vor silozuri romanesti de 20 mil. dolari. Companiile de asigurari, la primul examen de grad. FMI cere autoritatilor sa mai stranga robinetul creditelor. Pirelli isi cumpara fabrica de 10 mil. euro in Romania. Grupul olandez VNU a dat 24 mil. dolari pentru Pagini Aurii. Noble Ventures vrea 350 de mil. dolari despagubiri de la statul roman. MOL a cumparat 23 de benzinarii de la Shell. Leul nu mai este dorit. Sa vina euro!
 
2004
Infiintarea de microintreprinderi a devenit sport national. Constructorii romani au intrat pe contrasens. Un grup financiar austriac negociaza preluarea IRIDE. Pe valul creditarii au urcat si companiile de asigurari. Banca Nationala: Nu va mai lasam nicio portita de scapare. Oracle isi muta o parte din operatiunile din Irlanda in Romania. De ce sunt bulgarii mai bine cotati decat noi? Lantul hotelier Hyatt intra pe piata Capitalei. Intel scaneaza companiile romanesti pentru a-si plasa banii. Valea Prahovei devine valea businessului. Munca putina ii tine pe romani departe de UE. Din plansetele arhitectilor ies 50 de milioane de euro anual. Petrom a luat in greutate 700 milioane de dolari in trei luni. Mugur Isarescu: Atentie mare la creditul in valuta. Ion Tiriac a decis sa nu mai vanda banca. Siderurgia a ajuns din nou mandria tarii. Vanzarile Dacia au ajuns aproape de 400 milioane de euro. Concernul lui Abramovici relanseaza productia la Alro. Afacerile romanesti cu aluminiu, din nou pe val. Noua Europa, un colos de 10.000 de miliarde de euro. Si iata automobilul imposibil de 5.000 de euro: Logan. Surpriza PSD: reduceri generoase de fiscalitate din 2005. FMI acuza autoritatile ca ancheta FNI merge foarte incet. Epoca dolarului ieftin a luat sfarsit. Piata de centrale termice s-a prabusit in prima parte a anului. Ford, GM si Volkswagen vor sa produca piese in Romania. Austriecii dau 900 mil. dolari pe 33% din Petrom.
 
2005
Patriciu face cea mai mare achizitie din istoria Romaniei. Cartelul producatorilor de ciment, amendat cu 29 mil. euro. Tranzactia deceniului: Vodafone a cumparat Connex. Esec major in atragerea unei investitii de 120 de milioane de euro. Inundatiile au transformat in iluzii tintele macroeconomice. Erste Bank din Austria a castigat licitatia la BCR. Aderarea la Uniunea Europeana: de semnat a fost usor. Presedintele CEC, Enache Jiru, va fi schimbat. Romania a trecut, cu emotii, de votul Parlamentului European. Immofinanz a dat 20 mil. euro pe o cladire de birouri. Impozit de 10% numai pentru actiunile cumparate dupa 1 mai. Norii negri ai inflatiei si ai deficitului extern, la orizont. BNP Paribas a cumparat afacerea Credisson. In sfarsit, se intampla: dobanzile la creditele in lei scad simtitor. Isarescu: Sa-i uram leului nou sa ne duca cu bine la euro. OMV asteapta de la Petrom un profit anual de 200 mil. euro. France Telecom a dat 523 mil. dolari pentru inca 23% din Orange. Renault a facut din Dacia o companie de 1 mld. euro. Puneti-va cash deoparte si platiti-va ratele in avans! Patriciu, pus sub acuzare pentru privatizarea Petromidia. Kaufland ataca piata de retail cu investitii de 500 mil. euro. Febra pietei bursiere incinge tastaturile. FMI va cere majorarea TVA si a accizelor. E.ON ofera 100 mil. euro pe distributia de energie din Moldova. Cota unica, o lectie pentru negocierea salariului. Criza de ingineri pe piata fortei de munca.
 
2006
Schimbari de actionariat si de directori la Asirom. Statul vinde si Romtelecom-ul. Noi recorduri pentru actiunile listate la bursa. Hotelul Marriott, evaluat la 150 milioane euro. Autoritatile admit: cresterea economica a fost 4,3% in loc de 5,7%. A&D Pharma si-a evaluat afacerile la 300 milioane euro. Carrefour urca la cota 500 de milioane de euro. Francezii au profit din afacerea BRD de 1,8 miliarde euro. SIF-urile au intrat pe agenda prezidentiala. Romanii au castigat 2 miliarde euro din investitii financiare. Salariile romanilor au avut o crestere record in 2005. BNR: In 2005, record absolut la investitii straine. Austriecii sunt gata sa cumpere 100% din actiunile BCR. Clujul, pe lista Nokia pentru o investitie de 200 milioane euro. UE cere bancilor publicarea tuturor costurilor la credite. Pensiile private - spre infiintare, dar cu multe neclaritati. O romanca, sefa peste afacerile de 3 miliarde de euro ale Petrom. Cota unica a dublat profiturile companiilor. Un manager de multinationala castiga 100.000 de euro pe an. Raiffeisen intra in restructurare. Mall de 150 mil. euro in Baneasa. Francul elvetian, noua moneda de credit. UE a amanat decizia de aderare. Leul si Bursa, in vartejul depresiei financiare mondiale. Martea neagra: Bursa i-a lasat ieri fara grai pe investitori. Isarescu: In nordul Bucurestiului e clar un 'asset bubble'. Real angajeaza 2.000 de oameni pana la finalul anului. Tariceanu si-a dublat afacerea cu masini in 2005. Pretul apartamentelor in Bucuresti s-a dublat in doi ani. Cum s-au aliat "regii asfaltului" pentru Bucuresti-Ploiesti. Transelectrica aduce castiguri intr-o zi cat banca intr-un an.
 
2007
Iulius Group investeste in Suceava, Iasi si Cluj 250 mil. euro. Importurile auto au luat fata productiei autohtone. BCR a facut profit de 240 milioane euro in 2006. Numai criza politica mai lipsea Bursei. Romania a batut in premiera Ungaria la PIB. Cel mai mare salariu oficial din Romania: 110.000 de euro net lunar. Expatii romani au trimis acasa 1,3 miliarde euro in decembrie. IKEA asteapta vanzari de 50 milioane euro in primul an. Asigurarile auto duc piata asigurarilor pe pierdere. Cursul euro a revenit la nivelul de acum 4 ani. Vosganian vinde companii din energie de 4 miliarde de euro. Basescu, dat afara de la Cotroceni la Parlament. Isarescu vede leul ca pe un Rocky al Finantelor. Guvernul a cedat: taxa de inmatriculare a fost redusa. Primii milionari romani din internet. Seceta aduce pierderi dramatice. Bursa de la Bucuresti a depasit pragul psihologic de 10.000 de puncte. FMI: Salariile bugetarilor distorsioneaza mediul privat. Universitatea de Agronomie va fi mai bogata decat Oxford. Erste face rebranding la BCR din septembrie. Pensiile private si real estate-ul au atras investitii record. Danila: Bancile ajung sa riste prea mult pentru cota de piata. Patriciu a devenit cel mai bogat roman prin vanzarea Rompetrol. Record pe birouri: America House, vanduta cu 120 mil. euro. BCR a luat culorile Erste, urmeaza produsele si serviciile. Pensiile private, prima lovitura grea pentru statul paternalist.
 
2008
Se ingroasa gluma: leul si bursa prind viteza la vale. Cine sunt marii castigatori in afacerea deceniului - pensiile private obligatorii. Raiffeisen Banca pentru Locuinte cumpara rivalul HVBpL. CEO Vodafone: Multi romani inca nu-si imagineaza ce inseamna recesiune. Tariceanu, Isarescu si Vosganian promit ca salveaza cresterea economica. Cel mai vanat bancher: Erste Bank cauta un presedinte executiv pentru BCR. UE da verde pentru Ford, dar ii cere sa mai plateasca 27 mil. euro statului. Guvernul a anulat pentru a treia oara privatizarea Antibiotice Iasi. Banca Transilvania: majorare de capital record: 121 milioane euro. Pe Bursele mondiale s-a instalat panica: leul si BVB sunt prinse in vartej. Cea mai mare oferta pentru preluarea Asiban, 350 mil. euro. Pretul apartamentelor stagneaza de trei luni. "Capsunarii" au dus Blue Air la jumatate din afacerile TAROM. Petrom se indreapta spre un profit de 1 miliard de euro. Economia duduie din nou: PIB-ul a crescut cu 8,2% in primul trimestru. De ce am pierdut investitia Mercedes in fata Ungariei. Bursa incheie astazi cel mai prost semestru din ultimii zece ani. Piata de fuziuni si achizitii s-a triplat pe primul semestru. Numarul firmelor intrate in insolventa s-a dublat. Romania poate sa ajunga in topul primelor 10 puteri economice din UE in 2020. Trimestrul trei se profileaza drept cel mai bun din istoria Romaniei: plus 10% la PIB. Dezastru pe piata americana. Gigantul AIG a fost nationalizat. America este in haos financiar. Criza financiara a dus la scaderea valorii companiilor romanesti cu 50%. Isarescu i-a ars pe speculatorii pe euro lasandu-i fara lei. S&P scade ratingul Romaniei. Isarescu: Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce vor face cu retelele? Barack Obama, noul presedinte al Statelor Unite ale Americii.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO