Eveniment

12 mil. euro pentru construirea de silozuri

09.11.2004, 00:00 24

Producatorii agricoli ar putea beneficia de fonduri in valoare de 12 milioane de euro pentru construirea unui numar de 170 de silozuri cu o capacitate de 1.000 de tone, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.
Astfel, potrivit proiectului, producatorii agricoli vor primi o subventie de 50% din valoarea unui astfel de siloz, dar nu mai mult de 75.000 de euro.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, organizatie din care fac parte o serie din jucatorii din morarit si panificatie, spune ca prin construirea acestor silozuri va fi diminuat monopolul marilor depozitari.
"Este o idee foarte buna pentru ca taie din elanul marilor depozitari care au o relatie de monopol cu producatorii agricoli sI cu procesatorii din industria de morarit sI panificatie. Marii producatori de cereale au ocazia sa-sI construiasca propriile silozuri unde sa-sI depoziteze marfa dupa care sa o vanda direct", spune Popescu.
Romania are o capacitate totala de depozitare de 13 milioane de tone de cereale care este insa excedentara sI constituita in cea mai mare parte din silozuri vechi. "Trebuie sa fim realisti pentru ca silozurile actuale de beton necesita investitii uriase pentru a atinge standardele cerute de UE", sustine Popescu.
Cel mai mare depozitar de cereale din Romania este Cargill cu o capacitate totala de circa 900.000 de tone urmat de InterAgro cu circa 600.000 de tone.
Initiativa vine dupa ce, in acest an,  autoritatile au sprijinit masiv micii producatori care au primit subventii de aproape 300 de milioane de euro fata de numai treimilioane de euro acordate marilor exploatatii agricole prin intermediul Legii Creditului Agricol.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO