Eveniment

2 miliarde de euro bani de „cadouri“ în decembrie. Ce va „cumpăra“ Guvernul? Cât au cheltuit mai-marii finanţelor în luna decembrie

Autor: Iulian Anghel

22.12.2010, 23:50 33

Luna decembrie a adus Guvernului o veste bună: potrivitreprezentanţilor Ministerului Finanţelor, deficitul bugetuluigeneral consolidat a urcat în primele 11 luni ale anului la 5,2%din PIB, ceea ce înseamnă că, în decembrie, Guvernul mai poatecheltui 2 mld. de euro fără a depăşi ţinta de deficit de 6,8% dinPIB, convenită cu FMI. Şi atunci întrebarea: dacă după 11 luniGuvernul a rămas cu 2 mld. euro, atunci de ce s-au mai tăiatsalariile?

La un PIB estimat de 511,5 mld. lei (121 mld. euro) în 2011,deficitul acceptat înseamnă aproximativ 8,2 mld. euro - din care aufost cheltuiţi, în primele 11 luni, 6,2 mld. euro. Pe ce s-a dussau se va duce suma rămasă având în vedere că suntem în 23decembrie? Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor deAfaceri din România (AOAR), crede că statul ar fi trebuit sau artrebui, în zilele rămase până la finele anului, să orienteze aceştibani spre plata arieratelor către firmele private - în toamnăstatul a plătit în Sănătate arierate de 2 mld. lei, dar altele,aproximativ 1 mld. lei, s-au adunat între timp, nu se ştie clarcum. În deficitul de 5,2%, la 11 luni, nu sunt cuprinse şiarieratele.

Experienţa ultimilor ani arată că, în decembrie, administraţiilecheltuiesc aproape dublu faţă de media lunilor anterioare.Important este însă cum se cheltuiesc banii, iar aici Pogonaru estesceptic: "Ar fi bine dacă o parte a banilor ar merge spre achitareadatoriilor statului. Nu am auzit însă pe nimeni de lângă mine caresă spună că statul i-ar fi plătit ceva din datorii. De aceea îmieste teamă că banii se vor duce, din nou, aiurea. Experienţa nearată că, mai ales la nivel local, există o lipsă deresponsabilitate şi, în ultima lună, se depăşeşte orice buget. Esteo adevărată cutumă nocivă care s-a dezvoltat la niveluladministraţiei locale şi de aceea te poţi aştepta la orice".

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a admis, recent că lanivelul administraţiei locale există presiuni pentru cheltuieli maimari: "Sunt foarte multe administraţii care doresc să-şi utilizezebanii prevăzuţi în buget. Prin Ordonanţa 63 (de modificare a legiifinanţelor publice locale - n. n.) am stabilit nişte restricţii.Sperăm că nu vom avea aceleaşi situaţii ca în anii precedenţi".

Ordonanţa menţionată îi obligă pe ordonatorii de credite lanivel local să-şi plătească datoriile cu prioritate înainte de aangaja noi cheltuieli - ceea ce le limitează serios posibilitateade a face plăţi necontrolate. "Este ilegal să cheltuieşti baniipentru altceva decât au fost destinaţi, dar, la nivel local, nuştiu cum se întâmplă de ei cad în picioare chiar şi când transferăbanii din investiţii spre salarii", comentează Pogonaru, care credecă dacă va fi o depăşire a cheltuielilor, aceasta nu se va producela nivel central, ci local.

Cea mai controversată creştere a cheltuielilor în ultima parte aanului s-a produs în 2008, imediat după alegerile legislative. Înacel decembrie a avut loc şi schimbarea guvernului - liberalii autrecut în opoziţie şi au lăsat loc unei alianţe între PDL şi PSD.Noul guvern Boc a acuzat fostul cabinet al lui CălinPopescu-Tăriceanu ( ministru de finanţe era Varujan Vosganian) căşi-a bătut joc de bani în decembrie. În aceeaşi vreme, fostulguvern a susţinut că o parte a banilor (1,5 mld. euro) au fostcheltuiţi într-o singură săptămână - de la instalarea nouluiguvern, în 23 decembrie, până la finele anului când la Trezorerielucrurile erau complet neclare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO