Eveniment

2018 în lumea bogaţilor: Cine a câştigat şi cine a pierdute bani între miliardarii lumii

2018 în lumea bogaţilor: Cine a câştigat şi cine a pierdute bani între miliardarii lumii

Autor: Departamentul Economic

06.01.2019, 11:00 832

Popularitatea Fortnite, jocul care a devenit un fenomen cultural şi i-a forţat pe unii să ţină cure de „dezintoxicare” i-a dat gamerului Tim Sweeney o avere de 7,2 miliarde de dolari. Petrolistul texan Autry Stephens a obţinut 11,4 miliarde de dolari, după ce a compania sa Endeavor Energy Resources LP a atras oferte care au evalut-o la 15 miliarde de dolari.

Sweeney şi Stephens sunt doar două dintre cele 31 de persoane care au intrat în indicele Bloomberg Billionaires în 2018, chiar în condiţiile în care tensiunile comerciale globale crescânde şi o scădere a a pieţelor bursiere au dus la dispariţia a 500 de miliarde de dolari din averile prinse în clasament.

Denise Coates, fondatoarea şi directorul executiv al casei de pariuri online Bet365 Group Ltd., este o altă câştigătoare, fiind acum de aproape zece ori mai bogată decât Regina Elisabeta a II-a, potrivit clasamentului.

În timp ce Coates a avut un an bun, turbulenţele de pe piaţă au redus averile multora. Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut în 2018 451 miliarde de dolari, o schimbare abruptă faţă de 2017 când au adăugat averilor lor 1.000 de miliarde de dolari.

Dintre câştigători, cel mai bine stau miliardarii din Singapore, pentru că au câştigat 2,5 miliarde de dolari.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com şi cel mai bogat om din lume, a fost cel mai mare câştigător al anului 2018 pentru al doilea an la rând. Averea sa netă a crescut de la 24 miliarde la 123 miliarde de dolari. Dar chiar şi el a fost un perdant în a doua jumătate a anului, după prăbuşirea burselor, aşa că după vârful din septembrie, Bezos şi-a văzut averea scăzând cu 45 de miliarde de dolari.

În ciuda pierderilor totale ale miliardarilor chinezi, de aproape 76 miliarde de dolari, unii oameni de afaceri s-au făcut remarcaţi, printre care Lei Jun, fondatorul producătorului chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp., cu un plus de 8,6 miliarde de dolari.

Miliardarii americani au înregistrat cele mai mari pierderi în 2018, averile lor reducându-se cu 76 de miliarde de dolari, în mare parte cauza căderii pieţei bursiere din decembrie. Mark Zuckerberg a înregistrat cea mai puternică scădere în 2018, pe măsură ce Facebook Inc. a trecut din criză în criză. Averea sa netă a scăzut cu aproape 20 de miliarde de dolari, la 53 de miliarde de dolari.

Chinezii Wang Jianlin, Jack Ma şi Ma Huateng sunt trei din cei mai mari 10 perdanţi din 2018. Cincizeci de persoane au ieşit din indexul Bloomberg, 11 din China sau Hong Kong, nouă din SUA şi patru din Rusia.

Printre cei care au ieşit de pe listă s-au numărat Andrej Babis, primul ministru al Republicii Cehe, a cărui avere a fost obţinută de la compania sa chimică şi agricolă, Agrofert, şi de magnatul rus Oleg Deripaska, a cărui avere s-a prăbuşit la un nivel record, din cauza sancţiunilor americane care au afectat activitatea companiei sale de aluminiu Rusal.

13 miliardari din clasament au murit în acest an, printre care fondatorul Microsoft Paul Allen, dezvoltatorul imobiliar din Hong Kong Walter Kwok şi Vichai Srivaddhanaprabha, proprietar al clubului de fotbal Leicester City din Premier League.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667