Eveniment

400 de români cu venituri ridicate, chemaţi la Fisc

400 de români cu venituri ridicate, chemaţi la Fisc

Autor: Adelina Mihai

11.05.2012, 00:05 2975

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis circa 400 de notificări de conformare unor persoane fizice cu venituri ridicate pentru a-i informa de obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale pentru câştigurile obţinute în străinătate, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

"Întrucât s-a constatat, pe baza datelor din evidenţele fiscale aferente perioadelor anterioare, că gradul de declarare a veniturilor obţinute din străinătate de către persoanele fizice cu venituri mari este mai redus decât cel aşteptat de la o astfel de categorie de persoane, ANAF a iniţiat un program de notificare în vederea aducerii la cunoştinţa acestora a obligaţiei de depunere a declaraţiei fiscale aferente, în cazul în care, în decursul anului fiscal 2011, au realizat venituri din străinătate", a anunţat ANAF, fără a indica nume sau alte precizări.
Fiscul se "chinuie" de mai bine de un deceniu să-i găsească pe românii care au banii strânşi în conturile din Elveţia sau din alte paradisuri fiscale pentru a-i determina să plătească impozit pe ei sau să justifice provenienţa lor.
De-a lungul timpului, s-a spus că românii ar avea în conturile băncilor din străinătate sume cuprinse între 10 şi 50 de miliarde de dolari, bani "blocaţi", pentru care unii dintre aceştia primesc dobânzi la depozite (şi pentru care trebuie să plătească impozite atunci când sunt transferaţi în ţară), dar pe care nu-i pot folosi până când nu pot justifica provenienţa acestora. Ideea autorităţilor de a urmări traseul banilor românilor care obţin venituri din străinătate a fost făcută publică în urmă cu doi ani, după ce România a primit consiliere din partea Fiscului american şi a început să coopereze cu autorităţile elveţiene.
Banca Naţională nu a putut niciodată să avanseze vreo cifră privind suma pe care o deţin românii în conturile din străinătate.
ANAF a trimis notificări către persoanele fizice care "prezintă relevanţă fiscală din punct de vedere al impozitului pe venit, întrucât comportamentul fiscal al acestora poate afecta integritatea generală a sistemului de impozitare a veniturilor", potrivit ANAF. Instituţia a notat că acest tip de notificări sau invitaţii la conformare voluntară este utilizat cu succes şi de către administraţii fiscale din alte state ale UE.
Prin această iniţiativă, administraţia fiscală aduce la cunoştinţa contribuabililor obligaţiile fiscale care le revin şi le recomandă să declare veniturile. Notificarea nu are consecinţe juridice şi nu reprezintă, în sine, o obligare la declarare sau la plată.
Contradicţiile privind numărul redus de români care obţin venituri în străinătate, salariile mici din ţară (350 de euro fiind valoarea salariului mediu net pe economie) şi bunurile scumpe achiziţionate de români nu fac decât să scoată încă o dată în evidenţă nivelul evaziunii fiscale ridicate de pe piaţa muncii, dar şi comportamentul caracterizat prin opulenţă al românilor, care preferă să-şi ia maşini scumpe, chiar dacă încă locuiesc cu chirie.
Pe de altă parte, Bucureştiul este plin de maşini de lux de la brandurile Bentley, Cadillac, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Maserati, Maybach sau Porsche, iar pe Valea Prahovei răsar aproape zilnic case în valoare de sute de mii de euro, ceea ce accentuează discrepanţa dintre veniturile reale şi veniturile declarate ale românilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO