Eveniment

700 de auditori asteapta introducerea certificatului energetic

13.12.2009, 23:13 35

Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) afirma cain prezent activeaza 700 de auditori energetici in intreaga tara sica multi dintre ei inca nu lucreaza. Auditorii sustin ca nu existariscuri pentru amanarea termenului de aplicare a legii care impuneexistenta de la 1 ianuarie a certificatului energetic la vanzarea,achizitia sau inchirierea de locuinte.

Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Notarilor Publici dinRomania (UNNPR) considera ca aplicarea legii la inceputul anuluiviitor va majora pretul caselor vechi cu 5 - 10% si va blocatranzactiile. In plus, notarii sustin ca nu sunt suficientiauditori energetici, avand in vedere ca in Capitala sunt 176 deauditori, in Giurgiu sunt doar trei, in Ilfov, Calarasi si Ialomitacate unul, iar in Teleorman niciunul.

"Afirmatiile notarilor sunt nefondate. La nivel de tara suntpeste 700 de auditori si multi dintre ei inca nu lucreaza, pentruca nu sunt cereri. Realizarea unui certificat energetic dureaza inmedie doua-trei zile pentru un apartament, iar cine vrea sainchirieze sau sa vanda trebuie sa pregateasca acest document dintimp", a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele AAEC. Sprecomparatie, notarii sustin ca sunt doar 400 de auditori in taracare trebuie sa faca certificari de perfomanta pentru aproximativ500 de tranzactii imobiliare pe zi.

Mladin considera ca certificatul energetic nu va majora pretulunui apartament pentru ca este doar un document care oferainformatii despre un imobil. Expertizarea tehnica a unui apartamentcosta in medie 1-2 euro/mp si difera in functie de suprafata.

"Daca este un imobil cu mai multe locuinte, costul poate saajunga si la 0,5 euro/mp si creste pentru locuintele cu o suprafatamai mica". Potrivit lui Mladin, AAEC lucreaza in prezent impreunacu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pentrurealizarea metodologiei de certificare a apartamentelor de bloc,care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului.

Dupa expertizarea imobilului, auditorii claseaza locuintele infunctie de coeficientul de eficienta energetica intre clasa A-consum de pana in 125 de kWh/m/an si clasa G- consum de peste 820kWh/m/an.

Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, de la 1 ianuarie2010, la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sauinchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamenteledin blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentareacertificatului de performanta energetica al cladirii. Astfel,birourile notariale nu vor mai putea intocmi astfel de documentatiiin absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati,certificati de catre Ministerul Dezvoltarii. Notarii considera ca,in plina criza imobiliara, aceasta prevedere risca sa "arunce inaer" si putinele tranzactii care se mai perfecteaza in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO