Eveniment

Accizele, care aduc 25% din încasările la bugetul de stat şi 10% din veniturile totale colectate de Finanţe, vor fi calculate la un curs de 4,3001 lei/euro

Accizele, care aduc 25% din încasările la bugetul de stat şi 10% din veniturile totale colectate de Finanţe, vor fi calculate la un curs de 4,3001 lei/euro

Autor: Mihaela Claudia Medrega

04.10.2011, 00:07 531

Accizele, care aduc circa un sfert din încasările la bugetul de stat şi peste 10% din veniturile totale colectate de Finanţe, vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,3001 lei/euro, în creştere cu 0,8% faţă de rata de schimb utilizată în acest an.

Deprecierea leului ajută statul să aibă încasări mai mari anul viitor. Guvernul şi-a programat deja pentru 2012 venituri din accize de 21,7 mld. lei, în creştere cu 8,4% faţă de acest an. Creşterea cursului echivalează cu înca­sări suplimentare de aproximativ 175 mil. lei la buget.

Accizele armonizate sunt plătite pentru producţia de alcool şi bău­turi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.

Începând cu anul 2008, România a început să respecte directiva europeană referitoare la modul de calcul al accizelor, care presupune folosirea cursului valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie. Nivelul accizelor este exprimat în Codul fiscal în euro, plata realizându-se în lei la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

În primele opt luni din acest an, încasările din accize la bugetul general consolidat au totalizat 12,5 mld. lei, în creştere cu 16,2% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

În acest an, pentru produsele supuse accizelor la nivel comunitar cursul de schimb valutar utilizat la calculul accizelor a fost de 4,2655 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 1 octombrie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO