Eveniment

Răsturnare de situaţie: Germanii lucrează prea puţin. Guvernul de la Berlin vrea să dea stimulate fiscale pentru a-i convinge pe nemţi să crească numărul de ore muncite

Răsturnare de situaţie: Germanii lucrează prea puţin....

Autor: Ştefan Stan

14.05.2024, 09:38 1940

Germania are în vedere scutiri de taxe şi reforme ale sistemului de protecţie socială pentru a încuraja oamenii să lucreze mai mult, alăturându-se astfel Regatului Unit şi Ţărilor de Jos în încercarea de a aborda problemele economice ale regiunii prin inversarea unei scăderi importante a numărului mediu de ore de muncă, scrie FT. 

După luni de dezbateri, coaliţia de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz pregăteşte un „plan de creştere”, care va fi prezentat luna viitoare şi care are ca scop să facă mai profitabilă munca cu program prelungit. Printre opţiunile aflate în discuţie se numără reduceri de impozite pentru orele suplimentare şi o revizuire a beneficiilor, potrivit unor persoane familiare cu aceste planuri.

Scăderea numărului de ore de lucru în Europa de la pandemie a exacerbat subperformanţa economică şi competitivitatea slabă a regiunii, atrăgând atenţia factorilor de decizie politică într-un moment în care îmbătrânirea populaţiei reduce forţa de muncă.

Germania are cea mai scurtă durată medie a timpului de lucru dintre toate economiile avansate, potrivit celor mai recente date ale OCDE pentru anul 2022, ceea ce reflectă o proporţie relativ mare de femei germane care sunt angajate cu fracţiune de normă şi o preferinţă tot mai mare pentru mai mult timp liber.

Chiar dacă persoanele cu salarii mici din Germania doresc să muncească mai mult, unele dintre ele au puţine stimulente pentru a face acest lucru, deoarece pierd o mare parte din venitul suplimentar sub formă de impozite şi beneficii reduse.

„Toată lumea vorbeşte doar despre partea ciclică a problemei din economia noastră, dar chiar dacă ne întoarcem la o creştere anuală de 0,6 sau 0,8% tot nu vom fi rezolvat problemele structurale. De aceea le abordăm", a declarat pentru Financial Times Jörg Kukies, secretar de stat în cancelaria germană.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO