Eveniment

Accizele la alcool vor continua sa creasca

23.04.2003, 00:00 18

Cresterea accizelor la alcool nu poate fi evitata pentru ca ar bloca negocierile de aderare si chiar aderarea in sine, a anuntat ieri Ministerul Finantelor in replica la cererea organizatiei patronale din industria alcoolului - GARANT de a amana aceasta decizie cu sase luni.
"Armonizarea legislatiei in domeniul accizelor aferente alcoolului si bauturilor alcoolice, trebuie sa se incheie pana la sfarsitul anului 2006. Orice intarziere in finalizarea procesului de armonizare a legislatiei nationale la legislatia comunitara in domeniu va bloca negocierile de aderare si chiar aderarea in sine", precizeaza ministerul.
Finantele spun ca graficul de crestere a accizelor, aprobat de oficialii de la Bruxelles a fost stabilit impreuna cu asociatiile patronale. Cota de acciza urmeaza sa creasca in fiecare an, la data de 1 iulie, nivelul acesteia urmand sa ajunga pana la 1 ianuarie 2007 la 550 euro/hectolitru - nivelul minim din Uniune. Pentru acest an, nivelul cresterii a fost stabilit la circa 50 de euro.
"Aceasta crestere nu poate fi evitata, stabilindu-se ca majorarea sa fie mai redusa pe primii doi ani, in corelatie cu puterea de cumparare a populatiei, urmand ca in ultimii doi ani cuantumul majorarii sa fie mai accentuat", mai spun Finantele care adauga ca, in acest moment, nivelul accizelor reprezinta numai a cincea parte din nivelul minim impus de directivele europene. In plus, "majorarea accizelor afecteaza un segment redus al populatiei".
Ministerul spune ca va discuta in continuare cu asociatiile patronale din domeniu pentru gasirea unor noi solutii de reducere a fenomenelor de contrabanda si evaziune fiscala ce se manifesta pe piata alcoolului si a bauturilor alcoolice. "Una dintre cele mai importante masuri pe aceasta linie va fi implementarea sistemului de antrepozitare fiscala", sustin Finantele.
Organizatia Patronala din Industria Alcoolului - GARANT a cerut la inceputul saptamanii amanarea cu sase luni a majorarii accizelor la alcool, motivand ca o astfel de masura ar agrava evaziunea fiscala in domeniu. "GARANT solicita amanarea deciziei de majorare a accizelor deoarece aceasta ar duce la cresterea vanzarilor de produse contrafacute si a economiei subterane, intrucat consumatorilor romani nu li s-a majorat salariul cu acelasi procentaj", a declarat Romulus Dascalu, presedintele organizatiei. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO