Eveniment

Actionarii Fondului Proprietatea discuta bugetul in septembrie

21.08.2007, 18:58 9

Dividendele acordate pentru anul trecut de catre Fondul Proprietatea si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an vor fi discutate de actionari in septembrie, a declarat presedintele Consiliului de supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu. El a precizat ca alocarea dividendelor, in suma de circa 36 mil. lei (11,2 mil. euro), ar putea avea loc in octombrie sau noiembrie.
In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla inca la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist. Fondul Proprietatea avea, la inceputul lunii august, 2.457 de actionari, potrivit presedintelui Consiliului de supraveghere.
In AGA vor fi discutate si situatiile financiare aferente anului trecut si modul de distribuire a profitului. Paunescu nu a precizat veniturile si cheltuielile Fondului Proprietatea pentru anul 2006, sustinand ca s-a inregistrat profit.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 mil. lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 mil. lei, fiind pentru 2006. Fondul are plasate resursele financiare numai in depozite bancare, iar sursele fondului sunt constituite din dividende aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliul fondului si dobanzi.
Guvernul a aprobat, la finele lui iunie, modificari ale legislatiei privind Fondul Proprietatea, stabilind ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist vor putea sa primeasca despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru actiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursa dupa listarea Fondului.
Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti, fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile la bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO