Eveniment

Actionarii vor alege intre doua sisteme de administrare a afacerii

Actionarii vor alege intre doua sisteme de administrare a afacerii

Avocatul Cornel Popa: Proiectul a introdus o alternativa la sistemul actual

21.06.2006, 19:15 302

Societatile pe actiuni vor avea posibilitatea sa opteze pentru doua sisteme de administrare, respectiv pentru un sistem unitar cu un consiliu de administratie, in care functiile executive vor fi distincte fata de celelalte functii, sau pentru un sistem dualist cu directorat si consiliu de supraveghere, potrivit proiectului de modificare al legii societatilor comerciale 31/1990, aprobat de catre guvern.
"Proiectul a introdus o alternativa la sistemul de administrare format din consiliu de administratie condus de presedinte, care cumuleaza atributiile de gestiune cu cele de control al gestiunii, prevazand - in premiera in legislatia romaneasca - posibilitatea societatilor pe actiuni de a alege sa fie administrat de un directorat cu atributii executive, de gestiune, si un consiliu de supraveghere cu atributii de control al gestiunii", comenteaza Cornel Popa, partener al societatii de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.
Introducerea sistemului dualist de administrare pe piata romaneasca poate produce efecte practice importante, in contextul in care sunt prezenti la nivel local multi investitori din tari ca Austria sau Germania, unde acest sistem functioneaza, potrivit reprezentantilor firmei britanice de avocatura Linklaters.
"Integrarea in Uniunea Europeana, pe de o parte, si globalizarea comertului, pe de alta parte, impun in mod particular, modificari semnificative si in materia societatilor comerciale. Modificarile la Legea nr. 31/1990 dau satisfactie cerintelor de securitate juridica in raporturile dintre societate si terti, precum si intre raporturile dintre asociati prin reglementarea raspunderii pentru formalitatile de publicitate la constituirea societatii si in cursul functionarii acesteia, prin reglementarea conceptelor de "dobandire de actiuni proprii" si "subscriere de actiuni proprii", prin limitarea cauzelor de nulitate a angajamentelor societatilor comerciale", afirma Stan Dragomir, partener la firma de avocatura Dragomir & Asociatii. Acesta afirma ca noul proiect preia principii ale OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) de guvernare corporativa.
Actul normativ separa functiile de supraveghere de cele de decizie, prin introducerea conceptelor de functie ne-executiva si executiva in cadrul unui consiliu de administratie unic si reglementeaza obligatiile conducerii executive, in special prin instituirea obligatiei de diligenta si de loialitate fata de societate.
Noul proiect nu acopera inca pe deplin nevoile mediului de business.
"Desi anumite modificari ce urmeaza a se aproba sunt benefice, in general, pentru reglementarea cadrului juridic aplicabil societatilor comerciale, impresia noastra este ca legea respectiva este inca departe de a fi intr-o forma care sa genereze suficient confort anumitor categorii de comercianti, in special, investitorii de anvergura, care sunt obisnuiti cu acte normative riguros reglementate si cu forta de aplicare", este de parere Dragos Radu, partener al societatii de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu.
De asemenea, faptul ca actul normativ nu a vizat si modificarea unor prevederi discutate de catre practicieni si reprezentantii mediului de afaceri, cum este cazul reglementarilor privind nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii generale a actionarilor, indica posibilitatea ca Legea societatilor sa suporte si alte modificari in viitor, afirma Cornel Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO