Eveniment

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Revenirea economică va fi încetinită de scăderea încrederii consumatorilor în economie

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Revenirea...

Autor: Răzvan Botea

16.04.2020, 19:48 462

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, este de părere că economia românească îşi va reveni mai greu decât prognozează guvernul. El explică pentru ZF faptul că încrederea consumatorilor în economie va scădea, inclusiv pe fondul unui şomaj ridicat, şi astfel consumul, principalul motor economic, îşi va reveni mai greu.

„Eu as merge mai degrabă spre prognoza FMI, de scădere economică de 5%, pe motiv ca din cauza acestei crize se va schimba inclusiv comportamentul consumatorului şi atât timp cât acesta nu este sigur pe locul de muncă, încrederea în economie este redusă, iar consumul îşi va reveni mai greu”, a comentat Adrian Codîrlaşu pentru ZF.

Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, publicate astăzi, economia românească va înregistra un declin de 1,9%, iar deficitul bugetar va urca la 6,7% din PIB, o creştere semnificativă faţă de 3,6%, prognoza anterioară. Analiştii CFA, la ultimul sondaj privind încrederea în economia românească, prognozau un deficit bugetar de 6,5% din PIB.

„Pe partea de deficit bugetar am şi noi un sondaj CFA şi anticipaţiile au fost de 6,5% din PIB. În sondajul de luna aceasta vom introduce încă o întrebare suplimentară legată de rata şomajului şi una referitoare la creşterea economică anticipată în acest an”, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Rata şomajului anticipată de Prognoză este de 3,4%, cu un număr de şomeri înregistraţi la finalul anului de 295.000. În acest moment sunt peste 1,2 mil. de persoane în şomaj tehnic sau şomaj propriu-zis în România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO