Eveniment

ADS concesioneaza ultimele suprafete de teren

11.07.2003, 00:00 24

Pana la sfarsitul acestui an toata suprafata de teren agricol aflata in portofoliul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) va fi concesionata pe 49 de ani, a declarat ieri Corneliu Popa, directorul general al ADS.
El spune ca agentia mai are in portofoliu 102.000 hectare care vor fi concesionate prin licitatie cu strigare.
"Firmele care vor participa la licitatiile de concesionare au obligatia sa faca dovada dotarii tehnice necesare pentru a exploata terenul pentru a evita situatiile care s-au intamplat pana acum cand pamantul era luat de unii care nu aveau nimic in comun cu agricultura", sustine Popa. #leadend#
Marea majoritate a acestor terenuri se afla in partea de sud a tarii, iar cele mai mari suprafete apartin Agroind Burdusani (cu 9.873 ha), Stanriz Stancuta (5.742), Pesgal Galati (3.289), Confruct Lipova (3.074) si Agrisem Faciu (2.288).
Popa spera ca va putea scoate la concesionare in luna septembrie a acestui an perla coroanei Insula Mare a Brailei dupa ce vor fi epuizate toate litigiile din jurul acestei societati. "Fostul administrator al Insulei va putea participa la aceasta licitatie doar daca isi va plati catre stat cele 35 de miliarde de lei pe care le datoreaza pentru redeventa din acest an", afirma Popa.
Directorul ADS a mai spus ca, din 2002, toti cei care concesioneaza pamant de la noi au obligatia sa plateasca in avans 50% din valoarea redeventei.
Valoarea redeventei incasata de ADS in acest an pana la 30 iunie se ridica la 492 miliarde de lei fata de 703 miliarde de lei cat au fost platite pentru intreg anul trecut.
Popa spune ca ADS a incasat 1.357 miliarde de lei pe cele 260 de foste IAS vandute dintr-un total de 739 scoase la privatizare. Dintre acestea alte 119 nu si-au gasit nici un cumparator si au intrat  in procedura de restructurare, 325 sant in lichidare, 23 se afla in diferite stadii de privatizare iar 12 nu pot fi inca privatizare.
Cea mai mare parte a fostelor IAS au fost vandute catre Asociatiile Salariatilor (44%) iar alte 28 de procente au mers catre societati comerciale. Persoanele fizice si-au adjudecat 12% din fostele IAS, iar societatile si asociatiile agricole au cumparat puitin peste 15 procente.
ADS a atribuit, pana in acest moment, in folosinta gratuita 1.337 adaposturi zootehnice dezafectate. "Vom initia un act normativ prin care cei care au investit in aceste spatii sa le si poata cumpara", a afirmat Popa. Ministerul Agriculturii a initiat recent un act normativ prin care statul va subventiona cu 50% construirea de noi adaposturi pentru vaci cat ai pentru instalatiile necesare unei astfel de investitii.
stelian.negrea@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO