Eveniment

Afaceri de 1 miliard cu banii altora

13.12.2002, 00:00 163

Primii castigatori ai bataliei pentru obtinerea de finantari prin intermediul programului SAPARD al Uniunii Europene (UE) vor fi cunoscuti in cursul saptamanii viitoare, au anuntat oficialii Ministerului Agriculturii. Fondurile vor curge incepand de anul viitor.
Afacerea SAPARD inseamna pentru companiile romanesti posibilitatea de a pune mana pe fonduri nerambursabile in valoare de peste un miliard de euro in urmatorii sase ani.
Pentru un proiect de un milion de euro, o firma va primi prin program va putea primi jumatate din suma investita, iar in cazul consiliilor judetene si locale, care investesc in infrastructura, investitia va fi acoperita integral din fondurile programului.
Caracteristica esentiala a programului consta insa in faptul ca o firma sau un consiliu judetean va trebui sa investeasca in primul rand in obiectivul vizat, dupa care le vor fi rambursate cheltuielile.
In sectorul produselor agricole, solicitantii sunt companii mari, care dispun de licihiditati pentru finantarea initiala a investitiei, dupa care isi vor recupera o parte din fondurile alocate.
Filiala din Romania a companiei spaniole Campofrio, Tabco Campofrio are un proiect de 2 mil. euro, destinat modernizarii statiei de pre-epurare a apei de la fabrica din Tulcea, achizitionarii de utilaje noi si cumpararea unor noi autovehicule pentru extinderea parcului auto de distributie al companiei.
"Avem un proiect in valoare de doua milioane euro, dar avem probleme cu criteriile de selectie, care spun ca daca nu ai profit in ultimii trei ani, nu poti depune o cerere de finantare, dar sper ca se va rezolva", afirma Ovidiu Vencz, director general Tabco Campofrio Romania. Cererea a fost acceptata deja de oficialii Ministerului Agriculturii.
Un alt producator, Gourmet Prod vrea doua milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie a fabricii de mezeluri proprii din comuna Tunari, judetul Ilfov.
O companie importanta din zona de preparatelor din carne, Cris-Tim, vizeaza tot suma maxima care poate fi obtinuta pentru un proiect. "Cele doua milioane de euro le vom folosi la extinderea capacitatii de productie", afirma directorul executiv al companiei, Ion Sipica.
In domeniul vinurilor, Carl Reh Winery vrea un milion de euro pentru a introduce conceptul de vie ecologica la cramele proprii de la Oprisor din judetul Mehedinti. Investitiile au ca scop utilizarea materialelor de plantatie si procesare 100% ecologice, ceea ce inseamna excluderea substantelor chimice din procesul de producere a vinului.
Una din conditiile de obtinere a finantarii este si finalizarea investitiei intr-un an de zile. "Deocamdata ne-am oprit la un milion de euro pentru ca atata putem investi intr-un an, dar proiectul va continua cu alte fonduri din aceeasi sursa in 2003", spune Gabriel Roceanu, responsabilul de proiect in cadrul firmei Carl Reh.
O alta companie care are probleme cu contul de profit si pierderi pe ultimii trei ani este si Cramele Prahova. "Cand faci investitii mari de la an la an e greu sa obtii profit. Avem un proiect de 1,8 milioane euro pe care vrem sa-l depunem in acest an pentru achizitia de tehnologie in sectorul de procesare a strugurilor. Pentru 2003, pregatim un proiect de 2 mil. euro pentru a finanta cultivarea unor noi suprafete de vita de vie", spune directorul comercial al companiei, Mihai Chitic.
Si un alt jucator important pe piata vinului, Cotnari intentioneaza sa depuna, anul viitor, o cerere de finantare in valoare de doua milioane de euro pentru modernizarea complexului de vinificatie.
Compania Parametru, producatorul de lactate sub marca Brenac, va apela pentru completarea fondurilor proprii de investitii si la programul SAPARD. Fondurile vizate se cifreaza la patru milioane euro si sunt destinate achizitionarii de noi linii de productie la fabricile companiei de la Zalau si Botosani.

Fondurile disponibile acopera 20% din cereri
Programul SAPARD este principalul instrument prin care UE sprijina Romania in procesul de pre-aderare in domeniul agriculturii. Oferta autoritatilor romane si a UE, de peste 200 de mil. euro in acest an, a fost deja suprasubscrisa: solicitantii de fonduri vor peste 1,1 miliarde euro, de peste cinci ori mai mult
Exista doua domenii in aria carora pot fi incadrate proiectele, unul privind privind imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole, cu valoare cuprinsa intre 30.000 de euro si 2 mil. euro, iar celalalt privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, cu valori intre 100.000 de euro si 1 mil. euro.
Pana in prezent, companiile private si autoritatile locale au depus la agentia SAPARD aproape 1.400 de proiecte. Majoritatea covarsitoare, adica peste 1.350, vizeaza imbunatatirea infrastructurii, concretizata in constructia de drumuri, aductiuni de apa potabila si introducerea canalizarii centrale.
Cererile pentru imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole insumeaza, la acest moment, 56 milioane de euro, in timp ce solicitarile pentru imbunatatirea infrastructurii rurale totalizeaza aproape 1,4 miliarde euro. Pentru 2002 sunt insa disponibile numai 52,8 mil. euro pentru primul domeniu, iar pentru cel de-al doilea, 150,6 mil. euro.

Alti castigatori
Firmele de consultanta care vor ajuta companiile si autoritatile locale sa intocmeasca proiectele vor baga in buzunar o cota estimata intre 1 si 2% din valoarea unui proiect. Astfel, potentialul de castig al firmelor de consultanta este de milioane de euro.
"SAPARD este o sansa foarte buna pentru firmele de consultanta, pentru ca e primul program care accepta decontarea cheltuielilor pentru intocmirea unui proiect, in limita a 12% din valoarea acestuia. In acest procent intra studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, dar si comisionul, care este negociabil", afirma directorul firmei EuRom Development, Andreea Paicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO